2024. június 3., hétfő

Vučić összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot

Borrell: az EU nem fogja eltűrni az EULEX elleni támadásokat

Aleksandar Vučić államfő a legújabb koszovói fejlemények miatt ma 19 órára összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot. A testület ülését követően az elnök beszámolt az aktuális helyzetről. Vučić a béke és a stabilitás megőrzésére szólított fel mindenkit. Az államfő azt mondta, hogy a koszovói rendőröknek semmi joguk sincs jarra, hogy jelen legyenek Koszovó északi részén.

Közben Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke úgy fogalmazott, hogy a rendelkezésre álló információi szerint Albin Kurti koszovói kormányfő ma este kiküldi a ROSU különleges rendőri alakulat tagjait és más egységeket Észak-Koszovóra, hogy elüldözzék a szerb lakosságot, és praktikusan egy újabb Vihar hadműveletet hajtsanak végre.

A ROSU TAGJAI MEGROHAMOZTÁK A GAZIVODE-TÓNÁL LÉVŐ LÉTESÍTMÉNYT

Ezt megelőzően a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai felfegyverkezve és páncélozott járművekkel megrohamozták a Gazivode-tónál lévő gát épületét, kiűzték az őrséget és leszakították az ott található szerb zászlókat, jelenti a Szerbiai RTV.

Közben a jarinjei és brnjaki átkelőn sem gyalog, sem autóval nem lehet átkelni.

A barikádoknál, amelyeket a szerbek állítottak fel a koszovói rendőrség egykori tagja, Dejan Pantić letartóztatása elleni tiltakozásuk jeléül, nyugodt a helyzet.

EL KELL TÁVOLÍTANI A BARIKÁDOKAT

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében azt írta, az EU nem fogja eltűrni az EULEX, azaz az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója elleni támadásokat.

– A koszovói szerbeknek haladéktalanul el kell távolítaniuk a barikádokat. A békét helyre kell állítani. Az EULEX továbbra is együttműködik a koszovói hatóságokkal és a KFOR-ral – írta Borrell.

KURTI FOLYAMATOSAN TÜZET SZÍT

Ivica Dačić külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, Albin Kurti koszovói kormányfő folyamatosan tüzet szít, ezt a nemzetközi közösség képviselői elviselik. A koszovói szerbek nem maradnak államuk támogatása nélkül, nyilatkozta a tárcavezető.

– Mostmár mindenki láthatja, hogy Albin Kurti koszovói kormányfő nem a békét és a stabilitást akarja – fogalmazott Ana Brnabić kormányfő a Twitteren.

Hangsúlyozta, Szerbia tiszteletben tart minden aláírt megállapodást.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Szerbia elnöke arra kért mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a szerbek és Szerbia jogait és szabadságát, és az aláírt megállapodásoknak és a nemzetközi jognak megfelelően viselkedjenek, mert szerinte csak így normalizálhatóak a kapcsolatok.

Nyitókép: Beta