2024. április 16., kedd
VB-HÍREK

Ünnepel az arab világ

Marokkó mellett Észak-Afrikában és a Közel-Kelet más arab országaiban is megünnepelték, hogy a marokkói válogatott bejutott a negyeddöntőbe. Beszámolók szerint Bagdadtól Casablancáig sokan éltették a marokkóiakat, akik az arab nyelvű nemzetek közül elsőként jutottak el vb-n a legjobb nyolcig, ráadásul ezt éppen az első arab országban rendezett tornán tették. Rabatban megteltek a kávéházak a közös meccsnézésre, majd a spanyolok felett tizenegyesekkel aratott nyolcaddöntős diadal után a szurkolók elözönlötték az utcákat, tereket, az ablakokban zászlókat lobogtattak, a járműveikkel pedig hatalmas hangzavart okozva dudáltak. Az arab világ vezetői dicsérő üzeneteket küldtek a marokkóiaknak. „Gratuláció az Atlasz Oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket” – írta a Twitteren Ránija jordán királyné. Ünnepelték a drukkerek a spanyolok felett aratott sikert Kairóban, Bejrútban, Tuniszban és Ramallahban is.

A marokkóiak számára már csak azért is különösen édes lehetett a győzelem, mert az országuk egy részét korábban gyarmattartóként uraló spanyolokkal szemben érték el. Sok marokkói él ma Spanyolországban, így spanyol földön nemcsak szomorkodás, de öröm is volt a mérkőzést követően. Párizsban szintén volt ünneplés az utcákon.

Tamím bin Hamád ász-Száni, Katar emírje az al-rajjani Egyetemvárosi Stadionban nézte végig a mérkőzést, és marokkói zászlóval jelezte, hogy melyik félnek szurkol. A gratulálók között volt Moktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír, Nadzsib Mikáti libaboni és Abdulhamid Dbeibah líbiai miniszterelnök.

Letartóztatások Hollandiában

A holland rendőrség összesen 57 embert tartóztatott le több városban a kedd este rendbontásba torkolló ünneplések során, miután Marokkó 11-esekkel legyőzte Spanyolországot. Amszterdamban a hatóságok tíz embert állítottak elő, egyet közülük azért, mert petárdát dobott egy elsősegélynyújtóra, másokat rongálás miatt vettek őrizetbe. A hét elején a város három nagyobb terét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket. Rotterdamban 35 embert tartoztattak le, főként a város pályaudvara környékén, petárdázás, az igazoltatás megtagadása és a rendőrség megsértése miatt. A rohamrendőrök a városközpontban is feloszlattak egy rendbontó csoportot. Ugyanott egy tűzijátékbomba is felrobbant, egy rendőr halláskárosodást szenvedett. Utrechtben egy személyt vettek őrizetbe, miután az ünneplő tömeg hirtelen a rendőrök ellen fordult a város egyik kereskedelmi negyedében. A vandál csoportok kerékpárokkal rohamozták meg a rendfenntartókat. A hágai rendőrség tíz embert tartóztatott le többek között erőszak, illetve veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása miatt. A városban kezdetben ünnepi hangulat uralkodott, de végül a rohamrendőröknek kellett távozásra felszólítaniuk a szurkolókat.

Amszterdam utcáin… (Fotó: Beta/AP)

Amszterdam utcáin… (Fotó: Beta/AP)

Enrique vállalta a felelősséget

Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya a saját felelősségének tartja a Marokkó ellen elvesztett tizenegyespárbajt. Az 52 esztendős szakember elárulta, korábban azt kérte játékosaitól, hogy ezerszer is gyakorolják a büntetőrúgást a klubcsapataiknál. „Én jelöltem ki az első három rúgót, és most is ugyanígy döntenék. Az egyetlen dolog, amit megváltoztatnék, hogy kivenném Bonót az ellenfél kapujából, és egy másik hálóőrrel helyettesíteném.” A kapitány méltatta csapatát, mint mondta, elégedett játékosaival, akik pályára vitték elképzelését és stílusát. A jövőjét firtató kérdésekre úgy válaszolt a spanyol nemzeti csapatot másodízben irányító Luis Enrique, hogy nem időszerű erről beszélni.

A spanyol keretből kimaradt Sergio Ramos ugyanakkor egyáltalán nem kritizálta a játékosokat és a csapatot. „Minden korábbinál büszkébb vagyok a zászlónkra, az országunkra és a játékosainkra” – írta Instagram-oldalán a 2010-ben vb-győztes védő, aki 180 válogatottságával rekorder a hazájában.

„Spanyolország nem veszít, Spanyolország tanul. Eleshetünk, megbotolhatunk, de mindig felállunk és továbbmegyünk. Vissza fogunk térni, méghozzá még erősebben” – üzent Ramos.

Gracenote: brazil–portugál döntő

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint a negyeddöntők előtt Brazília–Portugália döntőre van a legnagyobb esély. A Nielsen adatelemző leányvállalata szerint a végső sikerre változatlanul a rajt előtt is favoritnak tartott braziloknak van a legnagyobb esélyük, jelenleg 25 százalék. Tite csapata az elődöntőben találkozhat dél-amerikai riválisával, Argentínával, melynek 20 százalék az esélye a világbajnoki címre, míg a másik ágon most a portugálok a favoritok, 13 százalékos nyerési eséllyel. Őket Hollandia és a címvédő Franciaország követi egyformán 11 százalékkal, majd Anglia 10-zel. Marokkónak 6, az előző vb-n ezüstérmes Horvátországnak 5 százalék esélyt adnak. A döntő párosításával kapcsolatban most a brazil–portugál párharcé a legnagyobb esély a Gracenote-nál 11,9 százalékkal, a legjobb négy közé pedig az elemzés szerint Brazília (70 százalék), Portugália (59), Argentína (58) és Franciaország (51) fog bekerülni. A legszorosabb negyeddöntőnek a francia–angol tűnik az adatok alapján.

Bierhoff szerződést bontott

Négy nappal a németek búcsúja után közös megegyezéssel szerződést bontott a Német Labdarúgó-szövetséggel (DFB) Oliver Bierhoff igazgató. Az 54 éves szakember 18 év után távozik a szervezet kötelékéből, a két fél közötti megállapodás még 2024-ig élt volna. „A távozásommal megnyitom az utat az új módszerek felé. Voltak döntéseink, amelyeknek helyességéről meg voltunk győződve, mégsem voltak azok. És ez engem bánt a legjobban. Vállalom értük a felelősséget” – írta közleményében Bierhoff. A 70-szeres válogatott a válogatottakért és az akadémiáért volt felelős a DFB-nél.

Nincs Griezmann-gól

A FIFA fegyelmi bizottsága hétfőn elutasította a francia szövetség panaszát, mert les címén érvénytelenítették Antoine Griezmann gólját Tunézia ellen. Griezmann a 98. percben lőtte ugyanis a furcsa körülmények között érvénytelenített gólt, és a franciák szerint a videobírós elemzésre „a játék folytatása, sőt a találkozó lefújása után” került sor, ami ellentétes a VAR alkalmazási szabályzatával.

Eto’o letérdelt egy férfit

Samuel Eto’o esete a youtuberrel

Samuel Eto’o esete a youtuberrel

Összetűzésbe került Samuel Eto’o, a Kameruni Labdarúgó-szövetség elnöke, legendás játékos egy youtuberrel. A közösségi médiában megosztott felvételen látszik, hogy a Barcelona és az Inter korábbi kiváló csatára a Brazília–Koreai Köztársaság nyolcaddöntő előtt boldogan fényképezkedik a szurkolókkal, majd heves vitába kezd egy kamerázó férfival. Eto’ót többen is próbálták lefogni, de ő kiszabadult a szorításból, és letérdelte a férfit. A Twitteren olvasható kameruni információk szerint egy algériai videósról van szó, aki azt rótta fel a sztárnak, hogy a kameruni válogatott botrányos körülmények között harcolta ki a világbajnoki részvételt Algéria sérelmére.

Nyitókép: Amszterdam utcáin… (Fotó: Beta/AP)