2024. április 24., szerda

A Dresch kvartett Magyarkanizsán

Szombaton este 7 órai kezdettel Magyarkanizsán muzsikál a jól ismert Dresch kvartett. A fiatal bőgőssel és dobossal megújított együttes az állandó cimbalmossal, Lukács Miklóssal ebben a felállásban először jár Vajdaságban.

A kvartett tagjai: Dresch Mihály – szaxofonok, basszus klarinét, furulyák, fuhun, Lukács Miklós – cimbalom, Gyani Marcell – nagybőgő és Csízi László – dobok.

A koncert a Művészetek Háza kisszínpadán lesz (Fő tér 9.). Szervező a Regionális Kreatív Műhely. A belépés díjtalan.

„Az életben ott van a fájdalom mindig. Minden dologban, még a napsütésben is. De azért a jó zenében van egyetemes rend. És persze van a dolognak egy másik, szép oldala is, hogy a zene is megteremti a saját rendjét, nagyon egyszerű és erős törvényekkel. A magyar népzene abból az időből való, mikor még törvények közt éltek az emberek, voltak ugyanis közösségi szabályok, amelyek megmutatták a helyes irányokat, és világossá tették, mi a jó és a rossz. A keresztény hitre alapuló szokásrend, a természet szabályai és az élet tapasztalatai együtt határozták meg és tartották mederben az emberi életet, mindennek megvolt a maga ideje és helye. Mindez működött, nem volt pátosza, nem kellett leírni meg elemezni. Ma ilyen rend nincs. Ugyanakkor a mai világ is átmeneti, alakul valamivé. Megtalálhatja ma is önmagát az ember, de a seb ott van mindenkiben, a rendszeres közösségi kultúra, amelyre vágyunk, hiányzik. Attól szenved a legtöbb ember, hogy megpróbálja összerakni a maga kis rendjét, de ez nem megy egyedül. És ezért szaladnak az emberek az asztrológustól a szupergyógyítóig mindenkihez. Ez azt jelzi, hogy szenvednek.”    (Dresch Mihály)