2024. április 29., hétfő

Jó hangulat, családias légkör

Meglátogattuk az Apáczai Diákotthont, anyanyelvünk, kultúránk és identitásunk őrzőjét

A diákotthonban készített videónkat ITT tekintheti meg.

Újvidéken található az ország egyik legnagyobb egyetemi komplexuma, így nem meglepő, hogy a tartományi székváros számos kollégiumnak is otthont ad. Közülük egy az Apáczai Diákotthon is, amely a magyarság megmaradását szolgálja.

Nagy Margit, a kollégium igazgatója szerint az intézmény fő célja, hogy lakói versenyképes tudást és diplomát szerezzenek, miközben megőrzik magyarságukat. A diákotthon a Maradéki Református Egyházközség tulajdona, működtetője viszont a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

– Több mint húsz éve, 1999-ben nyújtottuk be a kérvényt az Apáczai Közalapítványnak a diákotthon megvalósítására vonatkozóan. Abban az időben az állami kollégiumokba magyar gyerekeket nem nagyon vettek be, ezért gondoltam jó ötletnek egy magyar diákotthon létrehozását. Nem akartam, hogy a pedagógus-egyesület legyen a tulajdonos, féltem ugyanis, hogy ha megszüntetik az egyesületet, akkor elveszítjük a kollégiumot. Ezért Béres Károly, az akkori maradéki lelkész írta alá a kérvényünket. Azóta szerződésünk van a Maradéki Református Egyházközséggel, hogy ők működtetik a kollégiumot, de nem fizetünk bérleti díjat – magyarázta az igazgatónő.

A diákotthon 2000-ben alakult meg, azóta folyamatosan működik, és Vajdaság minden részéről várja az Újvidéken tanulni vágyó fiatalokat.

– 2000-ben húsz lánnyal avattuk fel az első épületünket, amelyet egy belvárosi családi házból alakítottunk ki. A lassanként bővülő intézmény ma negyven ifjú hölgynek tud szállást biztosítani négy- és hatágyas, fürdőszobával és konyhával felszerelt szobában. Továbbá itt kapott helyet az Apáczai Diákotthon könyvtára is, amely több ezer magyar nyelvű szakirodalommal segíti az egyetemisták mindennapi munkáját. A Diákotthon fiús részlege a kertvárosban helyezkedik el a Telepen. Az alapkomplexum 2008-ban jött létre, majd 2016-ban tovább bővült, így megalkotva a ma mindegy 40 férőhelyes fiúkollégiumot. Itt is szintén négy- és hatágyas szobák állnak a diákok rendelkezésére, konyhával és fürdőszobával felszerelve. A tetőtérben pedig egy hangulatos tanulóterem található. A két diákotthonban tehát pillanatnyilag 80 férőhely van, de az utóbbi időkben egyre kevesebb diák jelentkezik. Egyrészről egyre kevesebb a magyar fiatal, aki itthon marad, másrészről pedig az egyetemisták az Európa Kollégiumot választják. Amíg a szóban forgó intézmény nem nyílt meg, addig az egyetemisták zöme ide jött, és mindig túljelentkezés volt. Amióta viszont működik, van helyünk a középiskolások számára is.

BOLDOGULÁS ITTHON

A két kollégiumban pillanatnyilag 30 lány és 22 fiú lakik.

– Mint már említettük, külön vannak a lányok és külön épületben a fiúk. Mostanában ez nem szokás, de lévén, hogy ez egyházi jellegű kollégium, mi ezt így gondoljuk jónak. Az intézménybe mindenkit felveszünk, aki beszél magyarul és beiratkozott valamelyik újvidéki iskolába. Elvárásaink között szerepel a keresztyéni értékek szerinti viselkedés, a szorgalmas tanulás, a házirend betartása, illetve az előadásokon való részvétel. Már az eleje óta minden héten tartunk magyarságismereti előadásokat, illetve ökumenikus jellegű áhítatokat, amire katolikus és református lelkészeket hívunk meg. Azt gondolom, hogy hit nélkül az ember alatt el lehet vágni a fát. Az imának hatalmas ereje van, és ezt szeretnénk valahogyan a gyerekekkel is megértetni. A másik fontos küldetésünk pedig, hogy az itteni magyar fiatalok megmaradjanak magyarnak. Igyekszünk az identitást és az önazonosság-tudatot megerősíteni bennük. Szeretnénk, hogy tudjanak szerbül, ez fontos, mert e nélkül itt nem lehet boldogulni, viszont az identitást meg kell őrizni. Arra számítunk, hogy akik itt fejezik be a tanulmányaikat, azok itt is maradnak. Itt találják fel magukat. Itt dolgoznak és tevékenykednek, a magyarság érdekeit szolgálva – mondta Nagy Margit.

KÖZÖS FŐZŐCSKÉZÉSEK

Deák Gréta és Kőszegi Zsanett (Kasza Jennifer felvétele)

Deák Gréta és Kőszegi Zsanett (Kasza Jennifer felvétele)

A péterrévei Kőszegi Zsanett idén költözött be a kollégiumba. A fiatal lány elmondása szerint, úgy érzi magát Újvidéken, mintha otthon lenne, és ezt kizárólag lakótársainak és a nevelőtanároknak köszönheti.

– Szeptemberben kezdtem meg középiskolai tanulmányaimat az Április 7-e Egészségügyi Iskolában. Nagyon kedvemre van a kollégiumi élet. Tetszik, hogy nem annyira modern maga a kollégium, ezáltal nagyon otthonos. Jól érzem magam itt. A társaság és a nevelőtanárok is nagyon kedvesek, segítőkészek. Bármikor a lakók rendelkezésére állnak. Ha kell, segítenek a házi megírásában, útbaigazítást adnak, ha nem találjuk fel magunkat a nagyvárosban, de akkor is számíthatunk rájuk, ha csak egy jót beszélgetnénk valakivel. Jónak tartom, hogy van diáktanácsunk is, melynek tagjai szervezik meg a szabadidős programokat. Ezek főként barátkozós estek, amikor a két kollégium lakói összejönnek. Táncesteket, filmvetítéseket rendeznek, valamint közös főzőcskézéseket, amik a kedvenceink – emelte ki Zsanett.

Az óbecsei Deák Gréta szintén az Egészségügyi Középiskola tanulója.

– Ez a második év, amit a kollégiumban töltök. Szeretek itt lenni, mert nagyon sok jó programban van lehetőségem részt venni. Rendszeresen járunk a fiúkhoz sütni vagy főzni. Szabadidőmben szeretek a városban sétálni. Étteremből kapjuk az ebédet, ami mindig finom. Természetesen van lehetőségünk főzni is, én sok mindent el szoktam magamnak készíteni. Maga az épület jól fel van szerelve. Van egy nagy tanulószobánk és könyvtárunk, ahol számos könyvet megtalálhatunk, házi olvasmányoktól kezdve a szakkönyvekig. Én például a legutóbb egy nagyon jó sebészeti kötetre leltem. A fürdőben is megtalálható minden. Van mosógépünk és szárítónk, így ki tudjuk a ruháinkat mosni, és nem kell a szennyest minden alkalommal hazavinni – mondta Gréta.

Francuski Viktor (Kasza Jennifer felvétele)

Francuski Viktor (Kasza Jennifer felvétele)

Francuski Viktor Nagykikindáról származik. Mivel mindig is képzőművészettel szeretett volna foglalkozni, így nem volt kérdés számára, hogy a Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskolába fog járni. A mindennapi utazás azonban szóba sem jöhetett nála a távolság miatt, így nagyon boldog volt, amikor rátalált az Apáczai Diákotthonra.

– Már negyedik éve vagyok a diákotthon lakója. Azért esett a választásom a kollégiumra, mert egy magyar intézményről van szó, és úgy tűnt, hogy egy jó hely. Mindez be is igazolódott, hiszen eszembe sem jutott másik diákotthont, vagy albérletet keresni a négy év alatt. Nem vagyunk sokan, ezért mindannyian ismerjük egymást, valójában egy kis családként működünk. Ha nem tanulunk, akkor asztaliteniszezünk vagy sakkozunk, de sokszor van, hogy együtt lemegyünk a konyhába, és vacsorát készítünk. Nagyon szeretjük a közös főzéseket és sütéseket, úgy gondolom, ez még jobban összekovácsol bennünket.

VAJDASÁGI ÉRTÉKEINK FELFEDEZÉSE

Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a magyar állam támogatásainak köszönhetően szépen fel tudták szerelni a kollégiumot.

Lukács Gabriella (Ótos András felvétele)

Lukács Gabriella (Ótos András felvétele)

– Mindkét épületben kitűnő sebességű internetet biztosítottunk, van számítógép, valamint nyomtatási és fénymásolási lehetőség is. A hűtő- és melegítőrendszert is meg tudtuk oldani. Nyáron most már nincs melegük a kollégistáinknak. A visszajelzések alapján mindenki jól érzi magát itt. Nagyon odafigyelünk a közösségépítő programokra, illetve a kirándulásokra. Most, a karácsony előtti időszakban például mézeskalács-sütést fogunk szervezni. Minden évben kirándulunk a gyerekekkel. A mostani tanévben tervben van a Delibláti-homokpuszta meglátogatása, valamint Aracsra is szeretnénk eljutni. Igyekszünk a mi vajdasági értékeinket körbejárni, ugyanakkor a határon túlra is szívesen visszük a diákokat. Jövőre Ópusztaszer van kilátásban, és a szegedi Vadaspark. Úgy gondoljuk, ezek a kirándulások is összekovácsoló erejét, tartópillérét képezik a mi közösségünknek – véli Lukács Gabriella.

Sorozatunkban azokat a Vajdaság területén működő diákotthonokat látogatjuk meg, amelyek bentlakást biztosítanak a magyar ajkú diákjainknak. A lehetőségek mellett elsősorban azt a hangulatot szeretnénk bemutatni, amely a közösségi életet jellemzi. Ezt a helyszíneken készített felvételekkel igyekszünk közel hozni olvasóinkhoz a honlapunkon megjelenő Magyar Szó Extra mellékletünkben. Kövessen bennünket!

Nyitókép: Deák Gréta és Kőszegi Zsanett (Kasza Jennifer felvétele)