2024. május 8., szerda

Fenntarthatóság az iskolákban

Magyarkanizsán is erre törekednek

Korunk nagy kihívását veszik most első ízben górcső alá Magyarkanizsán. A fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodás kialakítása a diákoknál a fő céljuk azoknak a pedagógusoknak, akik hétfő óta itt tartózkodnak. Vannak köztük magyarkanizsaiak, kassai és miskolci szakemberek, akik ezeket a napokat a tudásuk bővítésének szentelik, majd a jövőben a tudás átadására törekednek. Ez egy Erasmus-program projektindító rendezvénye, amelyen a pedagógusok képzése prezentációk, érzékenyítő drámajátékok formájában és workshopokban történik a napokban Magyarkanizsán, ahol a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont pedagógusai a legérintettebbek a témában.

Kiss Gábor, a miskolci szakképzési centrum kancellárja elmondta, hogy az iskolai órákon kívül is aktivizálni kell a diákokat és a tanárokat egyaránt, erre hozták létre az Erasmus+ támogatásával a projektet.

– A fenntarthatóság definíciója is egy nagyon bonyolult dolog, és az is feladatunk, hogy ebben közös gondolkodást alakítsunk ki. Alapvetően az a cél, hogy a jelenlegi rendszert, azt a természeti, gazdasági rendszert olyan módon tudjuk működtetni, ami a jövőben is majd képes lesz megmaradni. A projekt arról szól két éven keresztül, hogy ezzel kapcsolatban formáljuk a szemléletet – mondta a kancellár.

Bódi Balázs ökológus, humánökológus a Kossuth Klub munkatársaként a projekt szakmai tartalmának egyik felelőse.

– Jelenleg azokat az alternatív megoldásokat keressük, amelyek sokkal jobban átviszik a fenntarthatóságra nevelést, mint a frontális oktatás. A fenntarthatóság ismeretterjesztése azért speciális, mert az emberek hozzáállását és szemléletmódját kell megváltoztatni. Először érzékenyíteni kell a diákokat, ennek a módszereit mutatjuk most meg Magyarkanizsán a résztvevőknek.

A pedagógusok a helyi középiskolában is alkalmazni fogják a projekt során tanultakat. Berec Ágota középiskolai szaktanár elmondta, hogy igyekeznek a mezőgazdasági szakirányon tanulókat bekapcsolni a tevékenységükbe, ugyanakkor a gépésztanulóikat is meg tudják szólítani a program által.

– Mi az iskolában már nagyon sok ehhez a témához kapcsolódó dolgot végeztünk, a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés nem idegen tőlünk. Abban bízom, hogy mi, tanárok is sokat tanulhatunk ez alkalommal is, és majd át is tudjuk adni. Terveink és reményeink szerint sok gyereket bevonunk ebbe a munkába, és persze a tanárokat is, akik közül most öten vannak jelen – mondta a tanárnő, aki hangsúlyozta, hogy nekik is sok új dolgot kell elsajátítaniuk. – Magyarkanizsán ez az első ilyen alkalom, ez a projekt indító rendezvénye, és a tanárok képzésére fektetjük a hangsúlyt – mondta Berec Ágota, akitől megtudtuk, hogy a projekt kétéves időtartama alatt félévente egy-egy tematikus napot tartanak az iskolában, illetve kisebb versenyeket is.

A magyarkanizsai diákok számíthatnak rá, hogy a fenntarthatóság témakörében újabb ismeretekre tehetnek szert, amint a tanáraik befejezik a képzést.

Kugli Ildikó, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont biológiatanára is a képzés egyik résztvevője. A tanárnő elmondta, hogy a tananyagban szerepel a fenntarthatóság, ám bővíteni kell a tudásukat.

– A gyerekek érdeklődőek, nyitottak, és nagyon szeretik a kutatómunkát. Így biztos vagyok benne, hogy örömmel fognak majd az új ismeretek elsajátításához – fejtette ki a tanárnő.

A résztvevők magyarkanizsai képzése ma fejeződik be, és ez az első lépés. A két év alatt több helyszínen több hasonló jellegű találkozót tartanak.