2024. április 27., szombat

Aleksandar Vučićot fogadta Emmanuel Macron francia elnök

Aleksandar Vučić államfő megérkezett az Élysée-palotába, ahol Emmanuel Macron francia elnök fogadta.

Az államfő holnap találkozik Josep Borrellal, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Miroslav Lajčakkal, az EU a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselőjével is.

A francia elnökkel való találkozást követően a szerb államfő elmondta, hogy minden dokumentumot magával hozott, amelyek Szerbia álláspontját bizonyítják.

– Ezeket a dokumentumokat átadtam, majd a hozzáállásunk komolyságáról beszéltem. Kifejeztem abbéli szándékomat, hogy a helyzetet stabilizáljuk, ugyanakkor a népünk frusztráltságáról is beszéltem. Beszéltünk az európai perspektíváról és minden közös együttműködésünkről – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy Macront Szerbia őszinte barátjának tekinti és meggyőződésének adott hangot, hogy a francia elnök rendkívül tiszteli és értékeli országunkat.

Várhatóan Párizsba érkezik majd Albin Kurti koszovói kormányfő is, aki nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a holnap kezdődő békefórumon találkozik majd a szerb államfővel. A fórumra az egész világból érkeznek államvezetők és tudományos szakemberek.

Aleksandar Vučić a tervek szerint holnap Novák Katalinnal, Magyarország köztársasági elnökével is tárgyal – közli a B92.