2024. április 25., csütörtök

Ahol az egyetemisták megpihenhetnek

Palicson létesül az ország legnagyobb egyetemi üdülője

A palicsi egyetemistaüdülő kiépítésének második szakasza hamarosan befejeződik. A munkálatokat követően a 2020-ban megnyitott intézmény akár 320 személyt is el tud majd szállásolni, éttermükben pedig minden vendégnek napi háromszori étkezést biztosítanak. A palicsi az ország legnagyobb egyetemi üdülője lesz, és már eddig is számos vendéget fogadott, elsősorban belgrádi és újvidéki egyetemekről, de sportolók is rendszeresen felkeresik őket.

A menzán 350 személy kaphat reggelit, ebédet, vacsorát (Fotó: Molnár Edvárd)

A menzán 350 személy kaphat reggelit, ebédet, vacsorát (Fotó: Molnár Edvárd)

Palicson a Kanizsai úton az 1970-es években épült ki az Ivo Lola Ribar Ifjúsági Központ, ahol szálláshelyek, menza, sportpályák, játszótér, nyári színpad várta a gyerekeket, illetve a fiatalokat, akik iskolai kirándulásokra, vagy bizonyos rendezvényekre érkeztek az észak-bácskai településre. Az épületekben a kilencvenes évek közepén horvátországi menekülteket helyeztek el. A Vér-tó mellett fekvő épületkomplexum ezt követően kihasználatlan volt, és csak a 2010-es évek közepén merült fel a gondolata a terület újbóli hasznosításának. 2013-ban az akkori oktatási miniszter, Žarko Obradović látogatásával vált egyértelművé, hogy az egyetemisták számára alakítják át. Az építkezési munkálatok már előrehaladott állapotban voltak, amikor 2019-ben egy sajtótájékoztatóra a helyszínen került sor. Az akkor tett nyilatkozatok szerint a beruházás teljes költségvetése meghaladja az ötmillió eurót. A palicsi egyetemistaüdülő 2020-ban, a koronavírus-járvány első hulláma után fogadta az első látogatóit, de nagyobb számban legelőször 2021 nyarán érkeztek vendégek, és a most vége felé közelítő 2022-es főszezonban tovább nőtt az érdeklődés az intézmény szolgáltatásai iránt.

Bojan Paštar (Fotó: Molnár Edvárd)

Bojan Paštar (Fotó: Molnár Edvárd)

A Belgrádi Egyetemistaüdülőnek három üdülője van. Az egyik az Avalán, a másik pedig Zlatiborban. E két üdülőnek már nagy hagyományai vannak. A palicsi egyetemi üdülő ezek mellé lépett be, és habár egyelőre nem teljes kapacitással működik, a tervek szerint a régió legnagyobb egyetemi üdülője lehet. Az üdülőről Bojan Paštartól, az intézmény vezetőjétől tudtunk meg többet.

– A palicsi egyetemistaüdülő teljes területe megközelítőleg 4,5 hektár, és az építésének első fázisa 2017-2018-ban fejeződött be. Akkor négy épületet építettek fel, amelyek közül háromban szálláshelyeket alakítottak ki, míg egyben az étterem kapott helyet. Jelenleg az egyetemi nyaraló kiépítése második szakaszának végénél tartunk. Ebben a fázisban további négy épületet építettünk fel, ezek közül egy az igazgatóság épülete lesz, valamint hálószobák is helyet kapnak benne, emellett egy kongresszusi központot is kiépítettünk egy nagy, körülbelül 220 fő befogadására alkalmas amfiteátrummal és több tanteremmel, valamint tovább bővítettük az intézményünk szálláskapacitását, ugyanakkor egy sportolási lehetőségeket biztosító épületet is felépítettünk. Ha mindent befejezünk, amihez körülbelül még néhány napnyi munka van hátra, a szálláshelyek tekintetében a nyaraló teljes kapacitása 320 fő lesz. Jelenleg 180 vendéget tudunk elszállásolni. Az éttermünk egyszerre 350 vendéget tud fogadni, akiknek a konyhánkban reggelit, ebédet és vacsorát is készítünk. Jelenleg 25 alkalmazottunk van, köztük pincérek, szakácsok, takarítók, portások, valamint az adminisztratív feladatok elvégzését végző munkások, de az újabb részlegek megnyitásával további dolgozókra lesz szükségünk. Most az idei szezon végén járunk, és tavasszal meglátjuk, hogy mennyi új munkást tudunk majd felvenni – mondta az intézmény vezetője.

Az amfiteátrum több mint kétszáz fő befogadására lesz alkalmas (Fotó: Molnár Edvárd)

Az amfiteátrum több mint kétszáz fő befogadására lesz alkalmas (Fotó: Molnár Edvárd)

Mint megtudtuk, az üdülő egész évben működik, de a legnagyobb forgalmat május és október vége között bonyolítják le. Novemberben a vendégek száma csökken, de a téli hónapokban is vannak látogatóik. Az üdülő vendégei, mint ahogy az intézmény neve is mondja, elsősorban egyetemisták. Rajtuk kívül sok sportoló látogat el az intézménybe, akik itt készülnek fel a versenyeikre. Az idén például ökölvívók, labdarúgók, kosárlabdázók, evezősök szálltak meg náluk. Az egyetemistanyaraló keretén belül az egyik részleget kereskedelmi célokra fogják hasznosítani a jövőben.

– Az egyetemisták különböző rendezvények, például konferenciák alkalmával látogatnak el hozzánk. Az idei legnagyobb esemény a Građevinijada nevű rendezvény volt, amelynek házigazdája a szabadkai építészeti kar volt, és a régiónk több építészeti egyetemének hallgatói voltak rajta jelen. Körülbelül hatszáz egyetemista vett részt rajta. Közülük nem mindenkit itt szállásoltak el, de nálunk volt a rendezvény központja, ahol találkoztak a hallgatók, és ahonnan koordinálták az eseményeket. A kar egyrészt szakmai programokat szervezett a hallgatóknak, másrészt egy fesztivált is rendeztek, amivel kikapcsolódási lehetőséget is biztosítottak a tanulóknak. Intézményünk még új szereplője az egyetemista-üdültetéseknek, de terjed a jó hírünk, és a szolgáltatásaink iránt egyre nagyobb az érdeklődés az egyetemek irányából. Eddig elsősorban belgrádi és újvidéki egyetemek nyitottak felénk, de niši, kragujevaci intézmények is érdeklődnek. Emellett egyre több sportklubbal kerülünk kapcsolatba, és vannak olyan egyesületek, amelyek tagjai rendszeresen visszatérnek hozzánk. A klubok között szájról szájra jár a hír, és bízunk benne, hogy egyre többen keresnek fel bennünket. Az elmúlt időszakban két-három külföldi csoportunk is volt. Egy szabadkai nemzetközi bokszverseny ideje alatt például az indiai sportolók nálunk szálltak meg, de egy alkalommal bahreini focisták is voltak nálunk. Emellett természetesen a környező országokból, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából is voltak vendégeink, és azon dolgozunk, hogy egy regionális központtá váljunk, hisz a miénk lehet a legnagyobb egyetemistanyaraló nemcsak az országban, hanem az egész régióban – fogalmazott Bojan Paštar.

A berendezés egyszerű, de minden egyetemista igényeit kielégítheti (Fotó: Molnár Edvárd)

A berendezés egyszerű, de minden egyetemista igényeit kielégítheti (Fotó: Molnár Edvárd)

Az intézmény irányítóját természetesen a terveikről is kérdeztük.

– A területen jövőre egy kinti nyitott amfiteátrumot is szeretnénk létesíteni. Emellett az anyagiak függvényében egy kisebb szabadidőparkot is szeretnénk kialakítani különböző sportpályákkal. Munkánkban élvezzük az oktatási minisztérium támogatását. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a városi vezetéssel. Emellett ki szeretném emelni, hogy a Palics Park Kft.-vel és a Palics-Ludas Közvállalattal is nagyon jó az együttműködésünk, és kisegítjük egymást, hiszen ugyanaz a célunk, és ha egy csapatként viselkedünk, Palicsot a jelenleginél is magasabb szintre emelhetjük – mondta beszélgetőpartnerünk, aki a tervekkel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a korábbi ifjúsági központ céljaira felépített épületeket nem kell lebontani, annak ellenére, hogy stílusukban eltérnek az újabb épületektől, hanem kisebb átalakításokkal, felújításokkal az üdülő részévé kell varázsolni őket, ugyanakkor kilátásban van a szálláskapacitások további növelése is.

Az üdülő tervezői odafigyeltek arra, hogy építészeti stílusában is illeszkedjen Palics hangulatába (Fotó: Molnár Edvárd)

Az üdülő tervezői odafigyeltek arra, hogy építészeti stílusában is illeszkedjen Palics hangulatába (Fotó: Molnár Edvárd)