2024. április 19., péntek

A szemszárazság kezelése

A szemszárazság vagy a száraz szem szindrómája a civilizált országok egyik leggyakoribb szembetegsége, amely minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában. A könnytermelődés radikális csökkenése és a könnyek krónikus hiánya hosszú távon szemirritációhoz vezethet, mely jelentősen befolyásolja és rontja az életminőséget.   

Az elmúlt 10 évben egyre több fiatalt érint a szemszárazság problémája, amely a túlzott számítógéphasználat közvetlen következménye. Idősebb korban a könnymirigyek sorvadása miatt fordulhat elő gyakrabban a száraz szem szindrómája, ezenkívül még jellemző tünet a változókorú nőknél, egyes betegségeknél és bizonyos gyógyszerek is kiváltjatják.

A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés által kialakuló könnyfilmkárosodás, amely a szem felszínén olyan tüneteket és panaszokat vált ki, mint amilyen a kipirosodott kötőhártya, szemégés, szemfájdalom, gyakori pislogás és hunyorgás, fokozott könnyezés.

Egészséges táplálkozással is tehetünk a szemszárazság ellen

A víz fontos szerepet játszik az egészséges könnytermelésben. A szervezet kiszáradása könnyen szemszárazsághoz vezethet, különösen, ha száraz és meleg környezetben élünk. Az alábbiakban olyan élelmiszerekről olvashatnak, amelyek segíthetnek a száraz szem szindrómájának kezelésében, valamint a megelőzésben.

Az omega–3-zsírsavak igen fontosak a szem egészségének védelmében, egyik legjelentősebb tulajdonságuk, hogy csökkentik a gyulladást a szem egyes részeiben, különösen a könnycsatornákban. Leggazdagabb forrásuk a hal (lazac, hering, tonhal) és a tenger gyümölcsei, de a len- és a chiamag is tartalmazza ezeket a zsírsavakat.

A zöld leveles zöldségek, különösen a kelkáposzta és a spenót, C-vitaminban és folsavban gazdagok. A C-vitamin antioxidánsként fontos szerepet tölt be az öregedés elleni küzdelemben, az életkor pedig a szemszárazság kialakulásának egyik kockázati tényezője. A folsav egyebek mellett megelőzheti a szemproblémák kialakulását és az esetleges látásvesztést.

A diófélék fogyasztása kiváló megoldás az E-vitamin pótlására, mely antioxidánsként is funkcionál.

A bab rostban és fehérjében gazdag, ezért kiválóan helyettesítheti a húsféléket. Emellett folsavat és cinket is tartalmaz.

A D-vitaminnak szerepe van a megfelelő mennyiségű könnyfilm biztosításában, ezáltal fenntartja a szem nedvességét és csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szem felszínén. A nap, a legfőbb D-vitamin-forrás mellett megfelelő élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel is pótolható a D-vitamin. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek csoportjába sorolhatók a halak és a teljes zsírtartalmú tejtermékek, a marhamáj, a szójatej, az angolna és a halolaj.

Terápiás lehetőségek

A gyógyszerész, az étkezésre és a megfelelő életmódra vonatkozó tanácsok mellett terápiás lehetőségként megfelelő műkönnyet és étrend-kiegészítőt is javasolhat a száraz szem szindrómájának kezelésére.

A műkönnyek nedvesen tartják a szemet, javítják és fokozzák hidratáltságát, emellett az első védelmi vonalat is jelenthetik különféle szembetegségek és szemfertőzések esetén.

A szemvitaminok komplex összetételű étrend-kiegészítők, amelyek a normál látás fenntartásához szükséges anyagokat tartalmazzák. Szedésük bizonyos szembetegségek megelőzésére és kezelésére, de a szem fokozott igénybevételével kialakulható szemkárosodás megelőzésére is javasolt. Az éles látás és a szem egészségének fenntartásához szükséges vitaminokat, nyomelemeket és más elengedhetetlen anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak.

A már korábban említett omega–3-zsírsavak, C-, D- és E-vitamin, cink és folsav mellett a lutein és a zeaxantin a szemvitaminok elengedhetetlen összetevője.

A lutein és a zeaxantin antioxidáns hatásuknak köszönhetően segíthetnek megvédeni a szemet a káros UV-sugárzástól és megelőzni az előrehaladott életkorral összefüggő szembetegségeket. Egy 2015-ös tanulmány szerint a lutein nemcsak a szem gyulladását csökkenti, de segít megvédeni a szaruhártya sejtjeit is, ezáltal csökkenti a szemszárazság tüneteit.

A digitalizáció világában, amikor nap mint nap több időt töltünk a számítógép képernyője előtt, fontos felhívni a figyelmet a szem egészségének védelmére. A lakosság megfelelő edukálása az egészségesebb táplálkozásról és a képernyők szemkárosító hatásáról mint megelőzésről, majd a megfelelő kezelésről nagyban segíthet ebben a manapság egyre gyakoribb probléma elleni küzdelemben.