2024. április 24., szerda

Hatékony módszerek, új szemlélet

Óvodapedagógusoknak tartottak szakmai napot az MTTK-n

Hétfőn szakmai napot szerveztek az óvodapedagógusok részére Tudományterületek szinergiái – Innovatív pedagógusok, kreatív gyermekek a 21. századi óvodákban címmel a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A rendezvényen 15 iskoláskor előtti intézmény több mint 50 óvodapedagógusa, valamint az MTTK 33 első- és másodéves, 23 harmad- és negyedéves hallgatója vett részt, mindemellett jelen voltak még intézményvezetők, szakszolgálati vezetők és a Kar néhány tanára is. A szakmai nap a Magyar Nemzeti Tanács, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös együttműködéséből valósult meg.

A Vackor óvodásai is felléptek a megnyitón (Fotó: Molnár Edvárd)

A Vackor óvodásai is felléptek a megnyitón (Fotó: Molnár Edvárd)

De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja szerint a szakmai nap célja az oktató és nevelő munka színvonalának az emelése.

– Az MNT az oktatás terén nagy hangsúlyt fektet a pedagógusok továbbképzésére. Így van ez az iskoláskor előtti óvodapedagógusok szakmai fejlesztésével is, hiszen fontosnak tartjuk, hogy pedagógusaink naprakészen értesüljenek az új kihívásokról, amely előtt állnak, és amelyet valójában mindennap be kell építeniük az oktató-nevelő munkájukba is. Az előadások a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar előadóinak jóvoltából valósul meg, ahol szó lesz arról, hogy milyen módszerekkel és szemlélettel kell tanítani manapság az iskoláskor előtti intézményekben, illetve szó lesz a műhelymunkák keretén belül a zene és a képzőművészet területéről is. A meghívott vajdasági gyakorló pedagógusok mellett, az MTTK óvodapedagógus hallgatói is jelen vannak, hiszen rajtuk áll a jövő. Hamarosan ők is bekerülnek a gyakorlatba, az oktatásba és nevelésbe, ezért fontos, hogy el tudják sajátítani az új ismereteket hangsúlyozta De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. Dr. Ivanović Josip, az MTTK dékánja a szakmai nap fontosságáról beszélt.

– Az összejövetel kiváló alkalom a szakmai, baráti és egyéb más kapcsolatok kialakítására, illetve fejlesztésére, mindamellett, hogy a résztvevők új tudásra és tapasztalatokra is szert tehetnek. Magyarország nagyon elöl jár az óvodapedagógusok képzésében. A tapasztalatok, amiket alkalmaznak, nagyon jó gyakorlatok, ezért ezekkel nekünk is élnünk kell – mondta az MTTK dékánja.

Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja és egyetemi docense elmondta, hogy nagy örömmel érkeztek ismét Szabadkára, hiszen küldetésüknek tartják, hogy segítsék a határon túli magyar pedagógusokat.

Hasznos előadások hangzottak el

Hasznos előadások hangzottak el

– Egyebek mellett a legújabb kutatási eredményeinket is ismertettük a résztvevőkkel. Én a kora gyermekkori idegrendszer fejlődéséről tartottam előadást. Egy viszonylag új interdiszciplináris tudomány van a láthatáron, amit úgy hívunk, hogy neuropedagógia, amely tulajdonképpen a kisgyermekkori idegrendszer fejlődésére keres pedagógiai válaszlehetőségeket. Ezt az új tudást a pedagógiai gyakorlatba is be kell építeni. Ugyanakkor, megelégedésre ad okot, hogy Ivanović Josip dékán úrral kötöttünk egy megállapodást, így a két intézmény között elindul egy nagyon intenzív tudományos együttműködés hallottuk Varga Lászlótól, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánjától.

Az előadások kezdete előtt egyébként a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény egykori és jelenlegi óvodásai is felléptek egy rövid műsor keretén belül.