2024. március 28., csütörtök

Előtérben a hátrányos helyzetűek

Befejező szakaszához ért az Európa Kulturális Fővárosa programsorozata

Az egész évet átölelő programok látványos befejezőplatformját a Mást? Európát elnevezésű programív képezi, amely az európai kultúra és művészetek domináns értékeivel foglalkozik. A programív keretében olyan inkluzív eseményeket rendeznek, amelyek a hangsúlyt a marginalizált csoportokra helyezik. A tervezett rendezvényeken 38 ország több mint 430 művésze ismerteti majd meg a közönséggel a nyelvek és kifejezésmódok avantgárd és alternatív műfajait.

Nemanja Milenković, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója elmondta, hogy a város útját a jelöléstől az egyik legjobb EKF címig sokan kétségekkel és előítéletekkel kísérték.

– Ezért mindent, ami más, vagy nem eléggé hangsúlyos, a végére tartogattuk. Az helyett a kérdés helyett, hogy „ez valóban egy másik Európa lenne?” egy olyan kínálatot nyújtunk, amelyre azt mondhatjuk „Ezeket a programokat nem hagyhatom ki” – emelte ki Milenković.

A nevezett programívet a hátrányos helyzetűek előtérbe helyezésének jegyében Evelyn Glennie dobkoncertje nyitja meg, aki már tizenkét éves kora óta süket. Mellette fellép még a bécsi Black Page Orchestra zenekar is, valamint a közönség megtekintheti az Uroš Predić mindenkinek című kiállítást is, ami holnap nyílik meg a Matica srpska Galériájában.

Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Galériájának igazgatója elmondta, hogy a nevezett kiállítás elsősorban a gyengénlátókra helyezi a hangsúlyt, a képeket háromdimenziós modellek és audioleírás kíséri.

– A kiállításon Braille-írásos katalógust, valamint a szöveghez hanganyagot is biztosítunk a látogatóknak. A legkisebbek számára Uroš Predić alakját különleges oktatóprogramokkal fogjuk megismertetni. A fiatalok számára képregény-műhelymunkát szervezünk, továbbá külön programokkal kedveskedünk az idősebbeknek is. A kiállítás inkluzív programokat is magába foglal, olyanokat, amelyeket a Per.Art szervezetével közösen valósítunk meg – magyarázta Palkovljević Bugarski.