2024. április 25., csütörtök

Találd meg a magadét!

Sportválasztó nap Magyarkanizsán

Számos sportklub létezik Magyarkanizsán, az utóbbi időben pedig egyre több bajnokkal is dicsekedhetnek. Nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a gyermekek sportra való nevelésére és a mozgás népszerűsítésére, ezért már évek óta megszervezik a Sportválasztó napot a Gyógyfürdő sportcsarnokában.

Ezúttal is a gyermekheti programok részeként tartották meg a klubokat tömörítő, számukra bemutatkozási lehetőséget adó, míg a gyerekeknek kedvcsináló délelőttöt. Az általános iskolások szinte az összes létező sportágat kipróbálhatták, kezdve a sakktól a judón keresztül a birkózásig. Baráth Zsolt, a magyarkanizsai önkormányzat sporttal megbízott tanácstagja, a helyszínen elmondta, hogy a Találd meg a sportodat hatodik alkalommal népesíti be a gyógyfürdő sportcsarnokát.

A lényeg, hogy mozogjanak (Fotó: Puskás Károly felvétele)

A lényeg, hogy mozogjanak (Fotó: Puskás Károly felvétele)

– 295 gyermek vesz részt a sportválasztó napon, ahol minden ágazatot ki is próbálhatnak, nem csak testközelből láthatnak. Tizenegy klub kilenc sportágat mutat be: sakk, atlétika, kézilabda, judó, birkózás, kézilabda, tenisz, kajak, asztalitenisz látható és próbálható ki. A legnagyobb érdeklődés a birkózás és a kajak iránt van, de szépen szaporodik a tagság az atlétika klubban is, nagy örömünkre – mondta a tanácstag.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megjelent az eseményen, ahol a sportolás fontosságát hangsúlyozta.

–  A sportkluboknak az a legfontosabb dolguk, hogy a községünk teljes területén, tehát a falvakban is, ahol csak lehet, megszervezzék a sportolási lehetőséget, bevonzzák a fiatalokat. Az önkormányzat egész évben támogatja a sportklubokat pénzügyileg, logisztikailag, eszközbeszerzéssel, de sportösztöndíjunk is van, az infrastrukturális beruházásokat is segítjük. Igyekszünk teljes mellszélességgel mögéjük állni, azonban egy dolgot nem tudunk megtenni: népszerűsíteni a sportot. Éppen ezért van ez a nap, amikor a kluboknak megmutatkozási lehetőséget adunk – mondta Fejsztámer Róbert.

(Fotó: Puskás Károly felvétele)

(Fotó: Puskás Károly felvétele)

A közelmúltban a birkózóakadémia került reflektorfénybe a bajnokok által, így számítanak arra, hogy ez a sportág talán még népszerűbb lesz a községbeli fiatalok körében. Most, hogy már birkózóakadémia is van a városban, nem is akármilyen küllemű és nem is akármilyen sikerekkel büszkélkedő, az edzők joggal reménykednek abban, hogy egyre többen választják ezt a sportot helyben. Újhelyi Sándor, edző, az akadémia munkatársa is ott volt a Találd meg a sportodat rendezvényen és a birkózószőnyeg bizony tele volt fiúkkal, sőt lányokkal is. Az edző elmondta, hogy egyre több az érdeklődő.

– Minden feltétel adott Magyarkanizsán a birkózósporthoz. Itt is megtekinthetik és ízelítőt is kaphatnak belőle, hogy miből áll ez a sport. Arra is biztatom őket, hogy hétfőn, szerdán és pénteken délután öttől, amikor az edzések kezdődnek, jöjjenek el nézzék meg, vagy kapcsolódjanak be a munkába – mondta az edző, aki egymás után vitte szőnyegre az érdeklődőket és elmondta, hogy hat éves kortól várják a gyerekeket.