2024. március 28., csütörtök

Hamisítatlan grillhangulat a Tisza-parton

Nemzetközi barbecue-, grill- és malacsütő verseny volt Adán

A Smoke&Beer BBQ Team szervezésében, valamint az adai önkormányzat támogatásával vasárnap első alkalommal tartottak nemzetközi barbecue-, grill- és malacsütő versenyt Adán a Tisza-parton. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára 9 órakor került sor ideális időjárási körülmények között. Komlós Andor, a rendezvényt szervező Smoke&Beer BBQ Team egyik tagja kérdésünkre elmondta, hogy a csapat tavaly alakult meg, és a sütőverseny ötlete is akkor merült fel először.

– Szinte minden településen van főzőverseny, sütőverseny azonban nincs, ezért fogalmazódott meg bennünk, hogy szervezzünk egy ilyen jellegű rendezvényt Adán, ahol ez az első sütőverseny. Maga a grillezés és a grillhúsok elkészítése nagy hagyományokkal bír, és szinte minden család készít grillhúsokat a nyári időszakban, a barbecue-hús sütése azonban még nem igazán elterjedt vidékünkön, ezért ezt a sütési módot is szerettük volna megismertetni az emberekkel. Erről az amerikai sütési eljárásról elmondható, hogy a környező országokban, mondjuk, Magyarországon már elterjedtebb, és hagyománya van, Vajdaságban viszont még csak most kezd népszerűvé válni. Ami a versenyt illeti, három különálló versenyszámot alakítottunk ki. Ezúttal tizenhárom BBQ-sütő csapat versengett, a malacsütők versenyében tizenegy csapat szerepelt, míg a grillsütőknél ennél kisebb létszám alakult ki – fogalmazott a szervező, és hozzátette, minden kategóriánál meg volt határozva, hogy mit kell elkészíteniük.

A szervezők csapata egy nagyobb méretű barbecue-sütővel (Fotó: Gecse Attila felvétele)

A szervezők csapata egy nagyobb méretű barbecue-sütővel (Fotó: Gecse Attila felvétele)

– A grill esetében négyfajta húst és egy köretet kértünk, ebből két húsfélét kötelezően el kellett készíteni, mégpedig a csevapot és a grillkolbászt. A másik két fajtát szabadon választhatták meg a versenyzők. A barbecue-sütésnél szintén ez volt a helyzet, a disznóborda és a csirkehús volt a kötelező, a másik kettő pedig, amelyeket a legjobban el tudnak készíteni, avagy be tudnak szerezni. Az a helyzet, hogy vannak olyan barbecue-sütésre szánt húsok, amelyeket kimondottan nehéz beszerezni még Vajdaság területén is, ilyen a marhaszegy. Ami a versenyzők létszámát illeti, nem számítottunk ilyen népes csapatszámra, és nagyon örülünk annak, hogy Ada községben ilyen sokan szeretnek barbecue-húst is sütni – magyarázta az egyik szervező.

A rendezvényre látogatók érdeklődését leginkább a barbecue-hús sütési módja keltette fel. A szervezők elmondták, hogy ezúttal nem tudtak akkora sütőt kiállítani, amivel nagy számú kóstolót lehetett volna előkészíteni a közönség számára, de remélik, jövőre lesz rá lehetőségük, ugyanis azt tervezik, hogy lesz folytatás.