2024. május 8., szerda

Csaknem félmillió traktor van Szerbiában

A mezőgazdasági minisztérium támogatásának, valamint az IPARD-programnak köszönhetően Szerbiában a gazdák az elmúlt négy évben 21 ezer új traktort vásároltak – közölte Đorđe Mišković, a KITE Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat a mezőgazdasági gépek egyik legnagyobb beszállítója Szerbiában. Az illetékes intézményeknek el kellene gondolkozniuk a mezőgazdasági gépek újbóli gyártásáról, főleg amikor a kisbirtokoknak szánt traktorokról van szó. Szerbia a kivitel helyett a mezőgazdasági gépek és felszerelések jelentős importőrévé vált, hiszen évente átlagban 2 ezer új traktort és mintegy 60 új gabonakombájnt hoz be – írja a makroekonomija.org.

A mezőgazdasági gépek piacának forgalma Szerbiában meghaladja az évi 100 millió eurót. Az új gépek mellett az országba az elmúlt egy évben mintegy 13 ezer használt traktor is érkezett, és ez mindenképpen meggyorsítja a munkát a szántóföldeken.

Szerbiában jelenleg 450 ezer traktort és 25 ezer kombájnt tartanak számon. Ezeknek a legnagyobb része azonban sokszor idősebb a tulajdonosánál is.

Szerbiában a gazdák csaknem 78 százaléka kisebb földterület tulajdonosa, és ezen kisgazdaságok gépeinek mintegy 90 százaléka elavult. Az országban jelenleg 565 ezer családi gazdaságot tartanak számon.