2024. március 28., csütörtök

Traktorok zárták el a sugárutat a báni palota közelében Újvidéken – VIDEÓ

Szerbia-szerte szerveznek ma tüntetéseket az elégedetlen mezőgazdasági termelők, dél körül egy traktor lezárta a Mihajlo Pupin sugárutat Újvidéken, a báni palota közelében – tudósít a 021.rs hírportál.

Ez az első traktor, amely Újvidékre érkezett, a közlekedés többi résztvevője megpróbálja kikerülni. További gazdák is érkeznek a tartományi székvárosba.

Ebben a csoportban mintegy 60 traktor és több autóbusz található.

– Csak ülünk csendben és beszélgetünk, ha kijön hozzánk a miniszter, de ne küldje a rendőrséget. Gyertek ki, miniszterek, gyere ki, Aleksandar Vučić, az ország elnöke, gyertek ide, és beszéljétek meg a gazdákkal, ha az Önök érdeke, hogy a szerbiai gazdák maradjanak és táplálják Szerbiát. Jöjjenek, és a probléma 15 percen belül megoldódik – közölte Đorđe Grujić mezőgazdasági termelő.

A gazdák tiltakozásának oka a bejelentés szerint „a Szerb Köztársaság mezőgazdasági ágazatának megalázó és kétségbeejtő helyzete, valamint az intézmények hallgatása az ilyen helyzettel kapcsolatban”.

Követelik, hogy a napraforgó ára ne legyen alacsonyabb tonnánként 700 eurónál, az őszi munkálatok idején minden benzinkúton 170 dinár legyen az üzemanyag literenkénti ára, valamint engedélyezzék napi háromszori tankolást, kétszer pedig a munkagépek tartályaiba is.