2024. április 25., csütörtök

Elismerés Goran Marković szerb rendezőnek

Javában tart a Motovum Filmfesztivál az Isztriai-félszigeten

Kedden nyitották meg a Motovun Filmfesztivált az Isztriai-félszigeten levő, azonos nevű településen. A filmes seregszemle Maverick-díját Goran Marković szerb rendező vehette át, akinek filmjei nézők generációit varázsoltak el. Marković alkotásai az évtizedek során mindig szembementek az aktuális uralkodó ízléssel, de mindemellett népszerűek és kedveltek voltak. A rendező gazdag pályafutásának korai szakaszából két filmjét is bemutatnak az idei fesztiválon. A látogatók megtekinthetik a púlai filmfesztiválon díjat kapott Nacionalna klasa című filmet és a Majstori! Majstori! című alkotást.

Az 50 éves munkásságért járó díjat idén Ranko Mitić Mita kapta, aki több mint 300 filmet forgatott.

A fesztivál megnyitóján virtuálisan beszédet mondott Oleg Sentsov ukrán rendező, az orosz rezsim egykori politikai foglya, aki a Donbas lövészárkaiból videón keresztül szólt a közönséghez. A rendező reményét fejezte ki, hogy hamarosan Horvátországba látogathat. Az európai béke közös védelmére szólított fel mindenkit. A fesztiválon Oleg Sentsov Orrszarvú című új produkciója lesz látható, amelynek ősbemutatója Velencében volt.

A szombatig tartó szemle fő válogatását a tavalyi Propeller Motovun-győztes Ninja Thyberg, valamint Piotr Domalewski lengyel rendező és színész, továbbá Goran Dukić, Amerikában élő, horvát származású rendező bírálja.

A versenyválogatáson kívül a látogatók megtekinthetik Goran Dukić népszerű horvát rövidfilmjé, a Mirta uči statistiku, valamint a Pizzeria Kamikaze című filmet. Három éjféli vetítést is tartanak, ahol zenéhez kapcsolódó svéd filmeket mutatnak be, amelyek három különböző időből és különböző filmes műfajokból származnak. A közönségnek alkalma lesz megtekinteni a Boszorkányok című filmet Allen és Nenad Sinkauza élő zenei kíséretével, de például egy dokumentumfilmet is az ABBA zenekarról.

A Motovun filmfesztivál igazgatója, Igor Mirković egyebek mellett bejelentette, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a svéd filmművészetre, amely jelenleg az egyik legizgalmasabb Európában. A programrészben vetített alkotások szerzői között szerepel Ruben Östlund, a 2018-as Maverick-díj nyertese, Ingmar Bergman, Lukas Moodysson és Roy Andersson.

Milena Zajović programszerkesztő hozzátette, hogy idén szokatlan egyveleggel készültek, hiszen láthatóak lesznek vígjátékok, politikai üzenettel bíró filmek és zenés alkotások is.