2024. április 16., kedd

A legnépszerűbb szakok beteltek

Vicsek Annamária: A minisztériumban sikerült elérni, hogy ahol megvan a 6–7 tanuló, az a tagozat megnyílhat

A középiskolai iratkozás első köre után szinte minden szakon maradtak szabad helyek. A fennmaradt helyekkel, illetve a szakok népszerűségével kapcsolatban Vicsek Annamária oktatási államtitkárt kérdeztük. 

– A beiratkozások az első kör után szabadon maradt helyekre július 20-án zárultak le, így a hétvégére már pontosan tudni fogjuk az egyes osztályokba beiratkozott diákok számát. Várható volt, hogy az első kör után maradnak szabad helyek, ugyanis tavasszal jóval több – gyakorlatilag a szükségesnél kétszeresen több – hely megnyitását engedélyezte a minisztérium, mint amit a júniusban végző nyolcadikosok száma indokolt volna. Így nem meglepő, hogy kevés olyan osztály van, ahol 20-nál is több a beiratkozott tanuló, illetve, hogy zömmel 10–20 közötti a beiratkozott tanulók száma. Sajnos arra is számítottunk, hogy lesznek olyan osztályok, amelyek megtartásához nem lesz elegendő érdeklődő. A korábbi évekhez hasonlóan most is voltak népszerű iskolák és népszerű szakok. Szabadkán például a Kosztolányi Dezső Gimnázium több tehetséggondozó szakja, illetve a Közgazdasági Középiskola turisztikai szakja is megtelt, valamint az Egészségügyi Középiskolának is van megtelt szakja. Adán a Műszaki Iskola számítógépes szakja a legnépszerűbb, de egy hároméves tagozat is megtelt. Zentán az Egészségügyi Középiskolában és a Gimnáziumban van 20 fölötti tanulólétszám. A mezőgazdasági szakok közül a magyarkanizsai és a topolyai is megtelt. Ezek mellett még Óbecsén és Nagybecskereken a számítógépes illetve egészségügyi szakra iratkoztak be még több, mint 20-an – emelte ki Vicsek Annamária.

Mi a helyzet ott, ahova csak pár diák jelentkezett? Sok ilyen osztály van?

Szerencsére kevés ilyen osztály van. A kis létszámú osztályok szempontjából pedig jelentős körülmény az, hogy a magyar tannyelvű oktatás politikai támogatottsága elég erőteljes ahhoz, hogy minden olyan osztályt, ahol legalább 6–7 beiratkozott diák van, sikerült a minisztériumban jóváhagyatni. Általánosságban, a legtöbb középiskolai helyre 10-nél többen jelentkeztek, így azok az osztályok rendben vannak, nem kell külön megerősítés. Azokban az esetekben, ahol tíznél kevesebb a beiratkozott tanuló, rá kellett erősíteni, de a minisztériumban sikerült elérni, hogy ahol megvan a 6 vagy 7 beírt tanuló, azok az osztályok rendben legyenek, megmaradhassanak. Ezek az osztályok természetesen a tartományi oktatási titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács jóváhagyását is megkapják, így azok esetében nincs aggodalomra ok. Adán a Műszaki Iskolában van 3 osztályos szak, Óbecsén pedig a Műszaki Iskolában szintén egy 3 osztályos szak, a négyévesek közül pedig Nagybecskereken a Gimnázium és a Közgazdasági Középiskola, amelyekben 6-6 tanuló van, valamint a temerini tűzvédelmi szak is engedélyezve lett a beírt 7 tanulóval.

Szabadkán és Csókán van egy-egy kombinált osztály, ahol 15+15 tanulót vehetnének fel, de sajnos csak 3-3 tanuló iratkozott be. Itt sikerült azt kiharcolni, hogy a kombinált osztály helyett az egyik mellett döntsenek, és akkor a szabadkai és a csókai osztály is 6-6 gyerekkel indulhat majd – hallottuk az oktatási államtitkártól.

Fennáll-e esetleg a valószínűsége annak, hogy megszüntetnek osztályokat a kis létszám okán?

Három településen van sajnos kritikusan kevés beiratkozott tanuló, amit nem fogunk tudni megnyitni. Törökkanizsán cukrász szakra iratkozott be csupán 2 tanuló – az ő esetükben, amennyiben átjelentkeznek a hasonló, szakács szakra, ahol vannak elegendően, ők is beiratkozhatnak ebbe az iskolába. Zomborban a Gimnázium magyar osztálya iránt sajnos egyetlen érdeklődő sem volt, az elektrotechnikára pedig csak 1 tanuló jelentkezett, hasonlóképpen, mint a futaki Mezőgazdasági Iskolába, az ő esetükben sajnos másik iskola vagy másik osztály választása lesz majd a megoldás.

A korábbi évekhez hasonlóan, a tartományi oktatási titkárral és a Magyar Nemzeti Tanáccsal is folyamatosan egyeztettünk, követtük a számadatok alakulását. Ahhoz képest, hogy csaknem 2000 helyet kellett megtölteni, amire feleannyi végzett nyolcadikos iratkozhatott be, meggyőződésem, hogy elégedettek lehetünk – szögezte le Vicsek Annamária.