2024. április 18., csütörtök

Gyűlöletszító dalra táncoltak a tanévzárón

Fegyelmi eljárás indul az újvidéki tanítónők ellen

Civil szervezetek és politikai pártok is elítélték az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak tanévzáró ünnepségén történteket, amelyekről egy kiszivárgott videó alapján értesülhetett a közvélemény. A diákoknak háborús bűnöket dicsőítő dalt játszottak, a gyerekek a „Ne volim te Alija, zato što si Balija…” dalt hallgatták és táncoltak rá, miközben a tanítónők „vonatoztak” a tízévesekkel. Tegnap Zorica Đurić, az intézmény vezetője bejelentette, hogy fegyelmi eljárás indul az érintett tanárok ellen. Korábban a nova.rs portálnak azt nyilatkozta, a tanítónők nem tudták, miről szól a lejátszott dal.

Mások mellett a Koraci Fenntartható Jövőért Társaság is a rendőrség, az ügyészség, az illetékes állami szervek reakciójára szólított fel, az oktatásügyi minisztériumot pedig megfelelő szankciók kimondására buzdította. Mint megjegyezték, sehol sincs helye a vallási és nemzeti gyűlöletet szító üzeneteknek, az iskolapadokban pedig főleg nincs. Megdöbbentőnek nevezték, hogy mindebben a gyerekek fejlődéséért felelős iskolai káder is aktívan részt vett. Arra szólították fel az illetékeseket, hogy az iskolaszék indítson fegyelmi eljárást a személyzet ellen, az állami oktatási felügyelőség pedig átfogó vizsgálatot folytasson le. A kilencvenes évek borzalmait megcsúfoló, háborús bűnöket méltató dalok hallgatását elítélték közleményükben. A Koraci szerint az lenne a legészszerűbb eljárás, ha eltávolítanák az oktatási rendszerből az incidensben részt vett tanárokat, s menesztenék az iskola igazgatóját is egészen addig a pillanatig, amíg egy részletes elemzés nem állapítja meg a szégyenletes eset pontos körülményeit, hogy mi előzte meg az említett videón látható képsorok lejátszódását. A felvétel egyébként a Viberen kezdett el terjedni. A felháborodott szülők egymással osztották meg.

A civil szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási intézményeknek az egyenlőség jegyében kellene nevelniük a diákokat, ami Újvidéken történt, az semmiképp sem áll összhangban az értékrendbeli alapelvekkel. A szülőket is arra kérték, vegyenek aktívan részt az eset felderítésében, tiltakozzanak, mert nem engedhető meg, hogy reakció nélkül maradjon egy efféle eset, s lassan megszokottá váljon ezáltal.

Hasonló hangvételű tiltakozást fogalmazott meg az iskola névadójáról elnevezett művelődési klub is. A Vasa Stajić Vajdasági Kulturális Klub elítélte, és mély elkeseredéssel vette tudomásul az esetet, s nacionalista manipulációnak tekinti a tanítónők viselkedését. Tagjai közölték, hogy követelik az intézmény vezetőjének menesztését és az érintettek távozását a tanítói káderből. Vasa Stajić életpályája mindenről szólt, csak éppen a gyűlöletszításról, a megkülönböztetésről nem, amelynek a szemtanúi lehettek most az iskola diákjai és a szülők is – húzta alá a klub.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga a tartományi oktatásügyi titkárság reakcióját követelte, mert a párt véleménye szerint az oktatás alapelveit rengették meg az iskolában történtek. A nyitottság, együttműködés, tolerancia és a multikulturalizmus ápolására szólította fel a vajdasági oktatási intézményeket.