2024. május 4., szombat

Elindult a népszaporulat-serkentő kormányprogram

Egy zombori anyuka nyert elsőként lakásvásárlási támogatást

A Pénzügyminisztérium közölte, meghozták az első végzést arról, hogy egy fiatal anya jelentős összegű állami támogatást kap családja első lakásának megvásárlásához. Egy zombori családról van szó, amely az elsők között értesült a lehetőségről, és úgy döntött, benyújtja a kérelmet az önkormányzathoz, hogy állami segítséggel vásárolhassa meg a kiszemelt, 96 négyzetméteres lakást. A fiatal szülők sikerrel jártak, ugyanis eleget tesznek a feltételeknek, elsősorban a legfontosabbnak: gyermekük az idén született, most három hónapos.

Az erről szóló közlemény szerint Siniša Mali, a pénzügyi tárca vezetője és Darija Kisić Tepavčević szociálpolitikai miniszter megelégedésének adott hangot, amiért az állam képes segíteni a rászorulókon az emberi élet legfontosabb kérdéseinek megoldásában. A miniszter asszony arra kérte mindazokat a nőket, akik az idén lettek anyák vagy a közeljövőben fognak szülni, hogy ha szükségük van segítségre lakásgondjaik megoldásához, használják ki az állam nyújtotta lehetőséget.

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

A pénzügyekben illetékes tárcavezető részletezte: maximum 20 000 euróval tudják segíteni a fiatal családokat első lakóingatlanjuk vásárlásánál. Azok az anyák igényelhetik a támogatást az önkormányzatnál, akiknek a gyermeke 2022. január elseje után született; házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők, illetve egyedülálló anyák egyaránt pályázhatnak, mégpedig a gyermek születésétől számított egy éven belül. A feltételek közé tartozik, hogy a házastársak vagy élettársak együttes havi bevétele alacsonyabb legyen két szerbiai átlagbér értékénél. Bizonyítani kell azt is, hogy a kérelmezőnek legkevesebb öt éve szerbiai lakhelye van. Az ingatlant az anya nevére jegyzik be. Mali közölte, a költségvetésben megvan a pénz erre a célra, és mindenkinek segíteni tudnak, aki eleget tesz a feltételeknek. „A gyermekekre, a natalitás növelésére szánt ráfordításokat nem költségnek, hanem befektetésnek kell tekinteni. Remélem, sok pénzt elköltünk ebben a programban, mert az azt jelenti, hogy sok csecsemő születik” – mondta a miniszter. A Hivatalos Közlönyben megjelent határozat szerint a kevésbé fejlett régiókban a házépítés költségeinek 50, a többi vidéken 20 százalékát nyerhetik el a pályázók. Ház- vagy lakásvásárlás esetén maximum 20 százalékos a támogatás, és ez akkor is megvalósítható, ha valaki bankkölcsönből szeretne lakóingatlanhoz jutni.

Az állam más intézkedésekkel is igyekszik ösztönözni a gyermekvállalást: január 1-je óta az első gyermek után 300 000 dinár egyszeri támogatás jár, a második és harmadik gyermekre 100 000 dinárt utalnak ki amellett, hogy – korábbi határozat szerint – a második gyermek után két éven keresztül havi 10 000 dinárt kapnak a családok, a harmadik után pedig a gyermek 10 éves koráig havi 12 000 dinárt.