2024. március 29., péntek

Zelenszkij szerdán az amerikai kongresszushoz intéz beszédet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint szerdán online kapcsolással felszólal az amerikai kongresszus előtt – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi többségi frakcióvezetője közlésére hivatkozva.

Az ukrán államfő a felszólalását várhatóan közép-európai idő szerint 14.00 órakor kezdi.

„Örülünk, hogy fogadhatjuk Zelenszkij elnök beszédét a képviselőház és a szenátus előtt, és hogy átadhatjuk neki üzenetünket az ukrajnai nép támogatásáról, amely oly bátran védelmezi a demokráciát" - idézte a francia hírügynökség Nancy Pelosi és Chuck Schumer közösen aláírt levelét, amelyet az amerikai kongresszus politikusaihoz intézett.

A francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kongresszus több demokrata párti és republikánus képviselője sürgeti Joe Biden amerikai elnököt, hogy adjon erőteljesebb választ az Egyesült Államok nevében az Ukrajna elleni orosz támadásra.

Múlt szerdán az amerikai kongresszusban a politikusok – ritka egyetértésben elfogadták, hogy Washington 13,6 milliárd dollárnyi segéllyel támogassa Ukrajnát és az Egyesült Államok európai szövetségeseit.

Az összeg többi között lehetővé teszi Ukrajnának, hogy megvédje elektromos hálózatait, küzdjön a kibertámadások ellen és védelmi fegyvereket szerezzen be. A segélycsomag tartalmaz 2.6 milliárd dolláros, humanitárius célokra fordítandó segítséget, és több mint egymilliárd dollárt a háború elől menekülők ellátására.

Az ukrán elnök egyébként már többször fordult videókapcsolat révén amerikai kongresszusi politikusokhoz.