2024. április 18., csütörtök

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka szerelme filmen

Az első előzetes alapján álomszerű, látványos, az 1920-as, 1930-as évek divatját és budapesti helyszíneit megelevenítő mozi lesz a Karinthy és Böhm viharos szerelmét és házasságát feldolgozó film – írja a papageno.hu honlap.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Juhász Anna ötletéből született a film, amely Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét követi nyomon 1917 és 1938 között. A történet fókuszába az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka  kerülnek.

„Film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten. Akit megidézünk: Ady Endre, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Déry Tibor, Somlyó Zoltán, Havas Gyula, Németh Andor, és persze Guthi Erzsébet, Kondor Lívia, Klug Bözske, Judik Etel, Harmos Ilona és Böhm Aranka & sokan mások…” – írják a film hivatalos Facebook-oldalán az előzetes mellé. A film Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét követi nyomon 1917 és 1938 között. A történet fókuszába az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka kerülnek.

A film bemutatója februárra várható a facebook-bejegyzés szerint. A Juhász Anna irodalmár – a film kreatív producere – ötlete alapján készülő film írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin. A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló tévéfilmet együttműködésben a Karinthy Színházzal a Sanzonfilm Studio gyártja, Csáky Attila producer irányításával. A legfontosabb szerepekben Bölkény Balázs, Szakács Hajnalka, Sütő András, Hajdu Tibor, Bakos-Kiss Gábor, Eke Angéla, Erdélyi Tímea, Marton Róbert és Páder Petra láthatóak.