2024. április 25., csütörtök

Téli szolgálat az emberek szolgálatában

Magyarkanizsa községben nem kell félni a hótól

Úgy a gépeket, mint a szóróanyagot illetően Magyarkanizsa községben mindenből van elegendő még abban az esetben is, ha nem várt mennyiségű hó esne az elkövetkezőkben. A munkát több oldalról, több szolgáltató végzi, ez is biztosíték arra, hogy rossz idő esetén minden feladatot maradéktalanul el tudnak végezni. A zökkenőmentességre törekszenek, ám azt hangsúlyozzák, hogy a polgároknak érdemes tudniuk, hogy sorrendet alkalmaznak a területek megtisztításánál. Értelemszerűen a legforgalmasabb szakaszok kerülnek elsőként sorba, de a cél az, hogy minden út járható legyen hó esetén is. Pálfi Ervin, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatója, aki a magyarkanizsai helyi közösség tanácsának elnöke is, megnyugtató véleményének adott hangot a hóeltakarítást illetően.

A legfontosabb utakat tisztítják meg először

A legfontosabb utakat tisztítják meg először

– A Magyarkanizsa község területén működő téli szolgálat a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat által összeállított cselekvési terv szerint november elsejétől április elsejéig működik – avatott be a hivatalos háttérbe az igazgató. – A közútkezelő vállalat hatáskörébe eső kiépített úthálózat teljes hossza mintegy százötven kilométer, amit minden évben maradéktalanul megtisztítunk a hótól – mondta Pálfi. – Magyarkanizsa község területén a községi utak és utcák téli karbantartásával a horgosi Tisza Menti Vízművek Kft. van megbízva (a településeken áthaladó állami kivételével). Az említett munkálatok felügyeletét, a piac, a parkolóhelyek, az autóbusz-megállók, a gyalogátkelőhelyek tisztítását a város közvetlen központjában a közvállalat végzi. A szabadkai Vojput Kft. feladata a község területén lévő állami utak téli karbantartása. Attól sem kell tartani, hogy nincs elég csúszásgátló anyag, ugyanis a vízművek raktárában jelenleg 120 tonna só, 38 tonna kődara és 25 köbméter homok van, ami biztosítja a fennakadás nélküli munkát. Természetesen egy kiszámíthatatlan, mindent felforgató eseményre a mennyiséget pótolni kell – magyarázta Pálfi Ervin, aki elmondta, hogy egy-egy kiadós havazás alkalmával a hőmérséklet és a hótakaró vastagságának függvényében akár 25–30 tonna sót is leszórnak.

– Szórásra szánt anyagot főleg a legfontosabb utakon használunk, forgalmas utcákban és azokon az utakon, amelyeken menetrendszerű utasszállítás folyik. Emellett a legveszélyesebb szakaszok: éles kanyarok, emelkedők, nagyobb forgalmú útkereszteződések tartoznak még a legelső munkák közé. Ezek az utak mintegy hetven kilométert tesznek ki – magyarázta Pálfi.
A felkészültséghez hozzátartozik az elemi csapáshoz való körültekintő hozzáállás is. Ilyen esetekben további vállalkozókat vonnak be az elhárítási munkákba, melyekre szintén gondoltak már előre a község területén, tehát aggodalomra nincs ok.