2024. május 4., szombat

Mindannyian érintettek vagyunk

A VM4K-ban Tóth Eszter Zsófia Trianoni történetek Szabadkától Budapestig című kötetét mutatták be

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvényének vendége Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató volt, aki legutóbb 2019 tavaszán tartott előadást a VM4K-ban, ezúttal pedig a Trianoni történetek Szabadkától Budapestig című kötetét mutatta be. A könyv a Szekeres László Alapítvány és a VM4K gondozásában jelent meg. A könyvbemutatón a szerzőtől azt is megtudhattuk, hogyan került sor az együttműködésre.

– A nemzeti összetartozás éve erre jó alkalmat adott, számomra pedig érdekes volt életutakon keresztül foglalkozni ezzel a témával. A könyvben található írások először az Előretolt Helyőrségben jelentek meg. A kötet három részből áll. Az első rész a trianoni döntés traumáját taglalja és meneküléstörténeteket dolgoz fel. Számos korabeli sajtóanyag szól erről, de még nem lettek kellőképp feltárva, így mondhatni, úttörő szerepet töltöttem be. A meneküléstörténetek súlyosságát igyekeztem hangsúlyozni, hiszen mindannyian érintettek vagyunk ebben a traumában. Azok is akik elmentek, és azok is akik maradtak. Nincs olyan magyar, aki valamilyen módon ne lenne érintett Trianont illetően. Az én családomat is kitelepítették, bennünket Felvidékről. Dédnagyapám is a kitelepítettek között volt. Kedves és jóságos bácsi, aki egy falusi házban lakott, de néha kifakadt belőle, hogy a régi házunk sokkal szebb volt. Amikor rákérdeztemk melyik ház, mindig elhallgatott. Már kamasz voltam, amikor a szüleimmel visszamentünk a régi házhoz, de nem engedtek be bennünket. Édesanyám nagyon sírt, nagyon fájt neki. Ezt és más hasonló, kevésbé szomorú végkifejletű történeteket is találhatunk a kötet első részében. A második részhez titkos szolgálati kapcsolatokat, dokumentumokat vizsgáltam meg. Történészként sem gondoltam, hogy ennek ennyire gazdag a forrásanyaga. A budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához fordulva azt mondtam, hogy minden érdekel, ami Szabadkával kapcsolatos, erre pedig egy igazán tartalmas dokumentumanyagot állított össze a levéltáros. Ezekből az is kiderülhetett, hogy a magyar és a korabeli jugoszláviai titkosszolgálat, együttműködés révén, egyéni életutakba is mélyen beleásta magát. A kötet kétharmada inkább történeti, társadalomkutatói szakmunka, a harmadik rész viszont inkább irodalmi kicsengésű, személyesebb családi történeteket tartalmaz, amelyek a menekülésről és az újrakezdésről szólnak. Arról, hogy milyen hatást tett a családokra a menekülés – fejtette ki Tóth Eszter Zsófia.

Tóth Eszter Zsófia a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Tóth Eszter Zsófia a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Mivel a könyv személyes élmények, családi sorsok tükrében mutatja be Trianont, a kötet prezentációja előtt Baráth Gábor Gergely történész mintegy bevezetőként a történelmi eseményekről szólt. Egyebek között azt taglalta, hogy miért vesztett el Magyarország indokolatlanul nagy területet. A bevezetője során figyelembe vett geopolitikai, nemzeti és gazdasági kérdéseket, valamint sorsfordító múltbéli történéséket is.