2024. április 26., péntek
MARK ZUCKERBERG

A világháló METAbárója

„A Facebook termékei ártanak gyermekeinknek, megosztottságot szítanak és gyengítik demokráciánkat” – egyebek között ez is elhangzott október elején azon az amerikai szenátusi meghallgatáson, amelyen Mark Zuckerberg vállalatát, a Facebookot vizsgálták. Az ülésre azt követően került sor, hogy a Wall Street Journal cikksorozatban leplezte le a vállalat etikátlan gyakorlatát, és nem kevesebbet állított, mint azt, hogy algoritmusaival a Facebook szándékosan a gyűlöletbeszéd terjedését segíti. A szenátusi meghallgatást az is emlékezetessé tette, hogy nem sokkal az ülés kezdete előtt a Facebook olyan más alkalmazások kíséretében, mint az Instagram és a WhatsApp mintegy hat órára leállt. Néhány napja pedig Zuckerberg bejelentette, hogy vállalatának új neve a META lesz (a névváltoztatás nem érinti a közösségi oldalt), mondván, az új név jobban tükrözi terveiket. Egyes szakértők azonban a névváltoztatást inkább az elmúlt évek botrányaival magyarázzák. De ki is Mark Zuckerberg, és hogyan épített fel egy ekkora vállalatbirodalmat?

Mark Elliot Zuckerberg New York állam White Plain városában született 1984. május 14-én. Dobbs Ferryben, New York külvárosában nőtt fel. Édesapja, Edward Zuckerberg fogorvos. Édesanyja, Karen Kempner pszichiáter. Három testvére van: Randi, Donna, Arielle. A számítógép iránti érdeklődése már 12 éves korában megmutatkozott. Írt egy programot édesapjának, ami lehetővé tette a fogászat és a lakásuk közötti számítógépes kommunikációt. Ebben az időben magántanára David Newman foglalkozott vele, és elismerte Mark feltűnő tehetségét a számítógépes programozás területén. Az ifjú Zuckerberg számítástechnikai ismereteit a Mercy College-ban fejlesztette tovább, ahol többek között videojátékok fejlesztésével foglalkozott, majd New Hampsire-ben a Philip Exeter Academy elnevezésű egyetemi előkészítő iskolában folytatta tanulmányait, ahol latint is tanult. Az előkészítő iskola, ahogy a legtöbb amerikai felsőoktatási intézmény, a diákok és az intézmény dolgozóinak arcképeiből évkönyvet vagyis „facebook”-ot jelentett meg. E kiadvány adta később Zuckerbergnek a Facebook ötletét. Diplomáját irodalomból szerezte, azonban a számítástechnika jobban vonzotta. Még a középiskolában létrehozott egy Szinapszis (Synapse Media Player) elnevezésű zenelejátszó programot, amelynek mesterséges intelligenciája képes volt a felhasználók zenei szokásait vizsgálni. Ez a program volt a Pandora elődje. A Szinapszist a Microsoft és az AOL is megpróbálta értékesíteni, valamint szerette volna alkalmazni Zuckerberget, de a fiatal számítógép-programozó zseni ehelyett 2002-ben inkább beiratkozott a Harvard Egyetemre.

A Facebook története e neves amerikai magánegyetem falai között kezdődött. Zuckerberg 2003. október 28-án indította el a Facemash nevű alkalmazást, amely egy kezdetleges közösségi oldal volt az egyetemisták számára. A weboldal tulajdonképpen egyfajta „hot or not” játék volt, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy egymás mellett összehasonlítsák két diáklány képét, és eldönthessék, melyik a vonzóbb. Tegyük hozzá, hogy a Facemasht gyorsan megszüntették, mivel a képek a hallgatók előzetes engedélye nélkül kerültek fel, valamint sok diáklány sértőnek találta az oldal összehasonlító jellegét. Ettől függetlenül a Facemash olyan sikeressé vált, hogy a felhasználók száma meghaladta a százezret. A honlap népszerűsége arra sarkallta Mark Zuckerberget, hogy egy új honlapot készítsen, amelyet 2004. február 4-én indított útjára TheFacebook néven. Az oldalt Zuckerberg egy hallgatótársával, Eduardo Saverinnel alapította, miután megegyeztek abban, hogy ezer dollárt fektetnek be az oldal létrehozásába. A vállalkozásban társuk volt még továbbá Andrew McCollum, Dustin Moskovitz és Chris Hughes. A TheFacebook kezdetben csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető, ahol a felhasználók üzeneteket tudtak kiírni az üzenőfalra, fényképeket tölthettek fel és oszthattak meg. Az első hónapban az egyetem hallgatóinak a fele regisztrált az oldalra. Az oldal azonban csakhamar az Egyesült Államok és Kanada legtöbb egyeteme számára elérhetővé vált. A TheFacebookot vállalatként 2004 közepén jegyezték be, elnöke Sean Parker, a Napster egyik társalapítója, Zuckerberg tanácsadója lett. 2005-ben a vállalat nevéből eltávolították a „The” előtagot és megszületett a Facebook. Ugyanezen év végén az oldalnak már mintegy 6 millió felhasználója volt, 2012-ben, nyolc évvel a közösségi oldal elindítása után pedig a regisztrált felhasználók száma elérte az 1 milliárdot.

Zuckerberg egy 2007-ben adott interjújában kifejtette, hogy munkatársaival együtt a Facebookot nem a profitszerzés miatt hozták létre, hanem azért, hogy szabad információáramlást biztosítsanak az emberek számára. Ettől függetlenül a közösségi oldal Mark Zuckerbergnek hallatlan ismeretséget, népszerűséget, befolyást és profitot hozott. Vállalata jelenleg 70 milliárd dolláros éves reklámbevétellel és 700 milliárd dolláros piaci értékkel bír. A sajtóban Zuckerberget az „információs kor legbefolyásosabb embereként” emlegetik. 2010-ben a neves Time magazin az év emberének választotta, 2014 márciusában a Forbes magazin felmérése szerint pedig a világ 21. leggazdagabb embere volt. De ahogy a Facebook a mindennapjaink fontos részévé vált, úgy merültek fel aggasztó hírek a vállalat háza tájáról, például az, hogy a cégvezetés a profit érdekében tudatosan kockáztatja a felhasználók biztonságát. Emellett, a hírek szerint, a vállalat a konkurencia ellen „a vedd meg vagy taposd el” stratégiáját alkalmazza. Az Egyesült Államokban emiatt egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek a szabad verseny biztosítása érdekében a vállalatbirodalom feldarabolását szorgalmazzák.