2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Új angio-teremmel bővült a kamenicai intézet

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap ellátogatott a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetébe, ahol megkezdte működését az új angioterem, melyre 62 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből. A látogatás során kiemelte, a tartományi kormány sokkal jobb egészségügyi rendszert hozott létre, mint ami öt évvel ezelőtt volt.

– Vajdaságban az egészségügyi rendszeren jelentősen változásokat vittünk véghez. Öt évvel ezelőtt ebben az intézetben két angio-terem működött, ma pedig már négy teljesen felszerelt terem áll a betegek rendelkezésére. Ezenkívül sikerült egy szabadkai, nagybecskereki és zombori angioterem-hálózatot létrehoznunk, amely a Vajdasági Klinikai Központtal együtt magas színvonalat ért el Vajdaságban a szív- és érrendszeri betegek kezelésében – mondta Mirović, aki kiemelte, a tartományi kormány 2016 óta összesen 10 milliárd dinárt fektetett be az egészségügyi rendszerbe, jövőre csaknem 2,5 milliárd dinárt különítenek el az egészségügy fejlesztésére.

– Jelenleg a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnyának építése, valamint a nagykikindai kórház felújítása van folyamatban. Hamarosan pedig a szabadkai kórházban is megkezdődnek a munkálatok. A Kamenica 3 részleg építésének munkálatai a tervezett lendülettel haladnak. A szerb kormány már biztosított egy új pozitronemissziós tomográfiai szkennert, valamint egy gammakést, melyet Vajdaságban ez az intézmény kapta meg először. Mindez a kormány, a polgárok és az egészségügyben dolgozók közös munkájának eredménye, akik nagy felelősséget tanúsítottak az elmúlt időszakban – hangsúlyozta Mirović.

Dr. Aleksandar Redžek, a Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének igazgatója elmondta, hogy az intézet Szerbiában és a régióban is a legfejlettebb felszereléssel van ellátva. Az intézet angiotermeiben évente több mint 5000 beavatkozást végeznek. A beruházásoknak köszönhetően pedig már megszűnt a várólista. A látogatáson részt vett Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is.