2024. április 24., szerda
ATLÉTIKA

Hatalmas mezőny, hazai győzelem

Nagy sikerrel rendezték meg a jubileumi, 25. Apatini Dunai Félmaratont

A múlt heti Sportvilágban számoltunk be arról, hogy Apatin városában október 17-én nagy sikerrel, kiváló hangulatban bonyolították le a negyed százada fennálló, 25. alkalommal megrendezett Apatini Dunai Félmaratont. A nyugat-bácskai, Duna menti város mellett, a Junaković fürdőből induló és ugyanitt végződő, a városon is áthaladó megmérettetés hatalmas tömegeket vonzott, hiszen több mint hatszáz atléta állt rajthoz, akik Szerbián kívül további több mint tíz országból érkeztek. A hagyományos félmaratoni táv (21,097 kilométer) mellett a mindkét nemhez tartozó futók 10 kilométeren, valamint 2×5 kilométeres stafétákban is próbára tehették magukat.

A Junaković fürdő parkjában pompás időjárási körülmények fogadták a benevezett indulókat, hiszen derült ég volt, hosszútávfutásra ideális 15–17 fok, és enyhe szél lengedezett. A kedvező körülmények mellett gazdag kulturális program egészítette ki az eseményt, hiszen felléptek az apatini mazsorettek, a Dunavski biseri tamburaegyüttes és a Prljavi Romeo rockbanda. A félmaratoni táv pályája – ahogy a rövidebbek is – Bácsszentiván (Prigrevica) felé indult. Kevéssel a település előtt következett a forduló, ahonnan a 21 kilométerre vállalkozók Apatinon keresztül egészen a hajógyár melletti öböl végéig futottak, majd az ottani fordulótól vették vissza az irányt a rajt- és célhelyszínre. A rövidebb távokat teljesítők Apatin előtt fordultak vissza.

A viadal legnagyobb presztízsű távján hazai győzelem született, az Apatin AK futója, Đuro Borbelj 1:09:52 óra alatt teljesítette a távot Velimir Bojović (Veki Run Team, 1:10:08) és Alija Imamović (Novi Grad Sarajevo, 1:11:31) előtt. A nőknél Katarina Pohlod (Hajduk Maraton Tim Kula, 1:22:43) volt a leggyorsabb, a dobogóra még Nora Trklja (Crvena zvezda, 1:26:43) és Tijana Kabić (Somaraton Sombor, 1:31:15) fért fel. A 10 kilométeres távon a férfiaknál Aleksandar Stojanović (OAK Beograd, 33:46 perc), a nőknél Nevena Jovanović (Beogradski Trka Klub, 37:13) diadalmaskodott, míg a staféták közül a Rumsterdam bizonyult a legjobbnak.

A csodás esemény után a szervezés főnökét, az apatini Goran Čegart is megkérdeztük, mennyire elégedett. „Rendkívül elégedettek vagyunk a jubileumi versenyünkkel, hatalmas pozitív élmény volt mindenki számára. Örülünk, hogy minden vendégünket méltón fogadhattuk. Először járt nálunk például egy budapesti csapat. Ők is nagyon élvezték a versenyt, és megígérték, hogy jövőre még nagyobb számban jönnek. Azt mondták, ez volt a legjobban megszervezett verseny eddig, amin részt vettek, nekünk pedig fontos visszajelzés volt ez” – mondta, hozzátéve, számos vendég kifejezte elégedettségét, boldogságát, és egyetlen negatív kritikát sem kaptak. A külföldiek közül pedig sokan magát a várost is körbejárták.

Goran szerint hatalmas munkát és felkészülést igényelt a sikeres lebonyolítás, emellett nagyon sok külső segítséget is kaptak. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a versenyszellem mellett a humanitárius karakterre is hangsúlyt helyeztek, valamint az apatini Vöröskereszttel együttműködésben gyerekeknek szóló rövid versenyeket is megtartottak, amelyek mottója a „boldog gyerekkorért” volt. „A régió egyik legmagasabb szintű versenyét sikerült megtartanunk, ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, akik hozzájárultak ehhez. Folytatni szeretnénk a tradíciónkat, jövőre is meg akarjuk ismételni ezt a nagy eseményt” – hangsúlyozta Goran.

Čegar szerint törekedtek arra, hogy nemzetközi viszonylatban is magas szintű szervezést biztosítsanak a versenyzőknek, ami nemcsak a verseny előtti és utáni kiszolgálást, hanem a profi pályajelölést vagy épp a rendszeres frissítést is jelenti – sok más tényező mellett. „A pálya minden tekintetben megfelel a nemzetközi szövetség kritériumainak. Teljesen sík, és minden kilométer jelölve van rajta. Emellett a fordulókat is szabályszerűen jelöltük meg, és végig biztosítottuk a frissítőállomásokat a futóknak. Azt hiszem, hogy mindent megtettünk, hogy magas szintű atlétikai rendezvényt hozzunk össze” – magyarázta a fő szervező, aki kiemelte, hogy a versenyzők éltek is a jó körülményekkel, hiszen kiváló időeredmények születtek a pályán.

Az eseményen részt vett a kupuszinai származású, jelenleg Szabadkán élő Dujmovics Viktor és Mária is. Viktor a félmaratoni, Mária a 10 kilométeres távon állt rajthoz. Viktor már másodszor futotta le az apatini félmaratont. Mint mondta, két éve kezdett el ilyen jellegű versenyekre járni, és ő is kiemelte az apatini esemény jó szervezését. „Elég sok versenyen részt vettem már, elmondhatom, hogy az apatini az egyik legjobban szervezett közülük, meglátszik, hogy nagyon sok sportmunkás áll mögötte. Egy kicsit a sajátomnak, hazai pályának érzem, mert környékbeli vagyok, ezért is örülök, hogy sikerült megjavítanom a saját legjobb időmet a távon.” Viktor rekreációként fut, és elmondta, kellő kitartással és jó tervvel bárki felkészülhet egy ilyen eseményre. „Néhány hét alatt persze nem lehet felkészülni a 21 kilométeres futásra. Fontos az étrendre, a verseny napján a cukorbevitelre is odafigyelni, másképp nagyon szenvedhet az ember, és a folyadékbevitelre is figyelni kell. Persze kellemes kikapcsolódásként is fel lehet fogni” – magyarázta.

Mária is 2019-ben kezdett el futni, azon a nyáron vett részt első futóversenyén, akkor még az 5 kilométeren. „Azóta már általában a 10 kilométeres távon veszek részt, és elégedett vagyok a mostani eredményemmel, általában egy óra és hét-nyolc perc alatt teljesítem a távot. Számomra nagyon fontos a futás mentális része, hogy A pontból B pontba eljutok a futással, hogy félreteszem az egóm erre az időre.” Mint mondta, szerinte nem muszáj azonnal 5 vagy több kilométerrel kezdeni az edzéseket. „Számomra fontos a jóga is, ami kiegészíti a futást. Rekreációs szinten, az életbe beépítve nagyon jót tesz szerintem, akár csak néhány kilométer futás vagy felváltva a futás és a gyors séta. Rá tudunk hangolódni saját magunkra, ki tudunk kapcsolódni egy kicsit a mindennapi körforgásból. A futás alatt átkerülök egy másik tudatállapotba, és csak az a pillanat, csak az adott útvonal létezik a fejemben” – mesélte.