2021. szeptember 18., szombat

A múlt megőrzésén dolgozva

Megtartották Szenttamáson a 19. Őseink Zenéje rendezvényt

Szeptember második vasárnapján a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvara adott otthont a 19. Őseink Zenéje találkozónak. Az egyébként minden év januárjában megtartandó népzenei és néptáncos eseményt a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezi, és az idén a koronavírus-járvány miatt kilenc hónappal később tartották meg.

A rendezvényen ezúttal is a Vajdaságban tevékenykedő legjobb vonós népzenei együttesek mutatkoztak be. A fesztivál célja a táncházi zene ápolása, megőrzése, továbbadása az ifjabb nemzedék számára, és a vajdasági vonós zenekarok bevonása a népzenei életbe. Az esti koncerten felléptek Csonka Ferenc és zenekara, a dél-bánsági tagokat tömörítő Csörömpölő zenekar és a Kamara Táncegyüttes.

Az eseményt Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, az önkormányzat számára igen fontos az itt élő népek és nemzetiségek hagyományának és kultúrájának ápolása.

− Egy ilyen multinacionális közösségben mint Szenttamás, az Őseink Zenéje rendezvény útmutatóként szolgál, hogyan kell megőrizni a hagyományokat, szokásokat, és erőt ad, hogy kitartsunk a közös úton. Csakis így tudunk előrehaladni, tiszteletben tartva egymás kultúráját és a legszebb, közösen megélt pillanatokat – emelte ki Szenttamás polgármestere.

(Paraczky László felvétele)
(Paraczky László felvétele)

Robotka Angéla, az Arany János MME elnöke és a rendezvény fő szervezője elmondta, szeptember folyamán szinte ösztönszerűen igyekszik mindenki behozni a járvány miatt elmaradt rendezvényeket, és ez alól az Őseink sem kivétel.

− Nagyon szép időnk van, ezért a szabadtéri koncert mellett döntöttünk. Nekünk, magyaroknak nagyon fontos ez az esemény, mert őseink hagyatéka. Őseinktől ered a táncunk, a hovatartozásunk, az összes kultúránk, és ha csak egy-két gyerek áll az mellett, hogy megtetszik neki ez a műfaj, az már számunkra pozitív visszajelzés, hogy továbbra is dolgozni kell a múlt megőrzésén. Az első tíz rendezvényt itt szerveztük meg az iskolában, idővel azonban az egyszerűen kinőtte az intézményt, így átköltöztünk a Városi Sportcsarnokba. Szerintem a csarnok szép és nagy hely, de kissé ridegnek tűnik, míg itt az iskolában sokkal bensőségesebb a hangulat és valahogy közelebb érezzük magunkhoz mindazt, ami történik a színpadon. Másrészt a szabadban, vagyis az iskolaudvarban nem korlátozott a létszám, így sokkal szabadabban ünnepelhető a népzene szenttamási napja – fogalmazott Agéla.

Az idei Őseink Zenéje rendezvény főtámogatója Szenttamás Község Önkormányzata, továbbá a Tartományi Oktatási Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács volt, megvalósításában pedig az Arany János MME mellett egy tucat önkéntes vett részt.