2024. április 19., péntek

Az ellenállók kiűzték a tálibokat egy pandzsíri körzetből

Kiűzték a radikális iszlamista tálibokat Pandzsír tartomány egyik északkeleti körzetéből az ellenállók, és súlyos veszteségeket okoztak nekik - közölte vasárnap Fahim Dasti, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) egyik szóvivője.

Tájékoztatása szerint sikerült teljesen megtisztítani Parján körzetet a tálibok harcosaitól, és csaknem ezer tálib esett el, sebesült meg vagy került fogságba, miután az ellenállás elvágta menekülési útvonalukat.

Ezeket az állításokat azonban a dpa hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Bilal Karimi, az Afganisztánban hatalomra került radikálisok egyik szóvivője ugyanakkor azt közölte a Twitteren, hogy erőik bevettek a tartomány hét körzetéből ötöt.

A pandzsíri völgy bejáratánál található Sutul körzet egyik lakosa szombaton arról számolt be, hogy a tálibok behatoltak falujukba és lövöldözni kezdtek a parkoló autókra. A szemtanú szerint a tálibok később elhagyták a települést, és nem megerősített értesülések szerint eközben rajtuk ütöttek az ellenállók.

A tartomány egyik volt parlamenti képviselője arról számolt be, hogy a tálibok elvágták a tartományt a humanitárius segélyektől.

,,Nem engednek be élelmiszert, sem semmi egyebet Pandzsírba" - panaszolta Zal Mohammad Zalmai Núri a dpa német hírügynökségnek.

A tálibok pénteken jelentették be, hogy elfoglalták Pandzsírt, viszont az ottani ellenállók tagadták a hírt.