2024. április 19., péntek

Elhunyt Egeresi Sándor

Vasárnap 57 éves korában elhunyt Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház egykori elnöke és alelnöke, aki a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője is volt. Emellett az utóbbi években a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság segédtitkári tisztségét is betöltötte.

Az általános és középiskolát Topolyán végezte el, majd Újvidéken folytatott jogi tanulmányokat. Már huszonévesen politikai pozíciót töltött be a Szocialista Ifjúsági Szövetség Tartományi Választmányában, majd a történelmi VMDK-ban folytatta politikai pályafutását.

Az 1994-ben alakuló Vajdasági Magyar Szövetség egyik alapító tagja és kezdettől fogva vezető tisztségviselője. A '90-es évek elején több háborúellenes megmozdulás szervezője volt. 1989 óta összesen hat alkalommal szerzett tartományi képviselői mandátumot Topolya község polgárainak köszönhetően. 2000 és 2008 között a tartományi parlament alelnöke volt, majd 2008-ban választották meg a Tartományi Parlament elnökévé.

Aktív nemzetközi tevékenységet folytatott Vajdaság euroregionális kapcsolatainak fejlesztése érdekében. Tőle származik a nemzetközi toleranciatáborok ötlete és egy regionális toleranciaközpont létrehozása a „tolerancia fővárosában", Topolyán.