2024. április 23., kedd

Oroszi János megvédte parasztolimpiai címét

Parasztolimpiát tartottak tizedszer is Topolyán. Az előző években már megtapasztalt hangulatban zajlott a rendezvény a vásártéren, ahol már a délutáni órákban sokan voltak és estig a jelenlévők száma folyamatosan nőtt. Bikaborjút, családi wellnesshétvégét és értékes ajándékcsomagokat is nyert a „legeslegnagyobb paraszt” a jubiláris tizedik Vajdasági Parasztolimpián. A gunarasi Oroszi János nyerte meg a versenyt, második lett Kaszás Dávid, harmadik pedig Szukola Zsolt.

A topolyai vásártéren ezúttal az elmúlt évtized legsikeresebb parasztolimpikonjai mérték össze erejüket, leleményességüket és tudásukat. Közöttük van, aki már külföldön él tartósan, de erre az alkalomra nem tudott nemet mondani és hazajött. Faragó Arnold például, aki az első olimpia bajnoka a topolyai vásártéren, a másodikon pedig bronzérmes lett. Ezúttal a negyedik helyre „futott” be, de a petrencerúdtartást megnyerte, noha – ahogyan fogalmazott – évek óta nem volt a kezében a villa nyele. 

A parasztolimpikonok petrencerúdtartásban is összemérték erejüket (Fotó: Tóth Péter)

A parasztolimpikonok petrencerúdtartásban is összemérték erejüket (Fotó: Tóth Péter)

Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy az letelt tíz év alatt sok minden megváltozott. A mezőgazdaság is hatalmas átalakuláson ment át. Az elején például szokványosnak számítottak azok a szalmabálák, melyekkel most is zajlott a verseny a különféle versenyszámokban, ma pedig ez a kisbála ritka, a hatalmas, kerek bálák terjedtek el. A kézzel történő kukoricamorzsolás is a múltat idézi, sok fiatal, vagy kisgyerek csak itt lát ilyet és csodálkozva hallja a nagyszülőktől, hogy ezt régen az ősök így csinálták. Hozzátette, hogy a fődíjat, a bikaborjút a Hajtman család ajánlotta fel, a wellnesshétvégét pedig a Sat Trakt.

Az olimpia külön versenyszámaként, a veterán parasztolimpikonok ezúttal is petrencerúdtartásban mérhették össze erejüket és kitartásukat. A helybeli Vituska Tibor ebben a versenyszámban szinte verhetetlen, ezért is nem engedték, hogy induljon, a parasztolimpián ilyen is lehetséges. A fiatalokkal együtt versenyzett, mutatták melyik út vezet Budára. A veteránok kategóriájában Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének az elnöke is próbálkozott, de a zentaiak „becsületét” végül Kobrehel Ernő, a Zentai Gazdakör elnöke védte meg, megnyerve ezt a versenyszámot.

A gyerekek ezúttal is a rajzzal „foghattak” malacot. Az első években valóban nyulat vagy malacot üldözhettek a vásártéren a kicsik, de később a szervezők, a sérülések, balesetek elkerülése végett, úgy változtattak a szabályokon, hogy rajzzal lehessen kisállatot „fogni”, azaz megnyerni.

A főzőversenyre is sokan neveztek be, egy híján félszáz bográcsban főztek „versenyszerűen”, de sok más bográcsban, üstben és kotlában is rotyogott valami. Majtán István, ismert topolyai séf volt ezúttal a zsűri elnöke. Öt bronz, öt ezüst és ugyanennyi aranyérmet osztottak szét egyéb ajándékokkal együtt, az első, második és harmadik helyezett pedig serlegeket is kapott az egyéb ajándékok mellett. A fődíjat, egy Capriolo kerékpárt pedig egy topolyai-bajsai vegyes csapat vitte el.

Volt idén is parasztjakuzzi, egy műanyag fóliával kibélelt traktorpótkocsi azaz „prikolica”. Emellett lehetőség volt az állatok simogatására, lovaglásra, kocsikázásra, és mezőgépeket, kapcsolható eszközöket is bemutattak. Román Szasa és Tomik Nimród műsorvezetők gondoskodtak a kirakodóvásárral egybekötött rendezvény fokozott hangulatáról. A helyi termékek kirakodóvására sem maradt el. A délutáni órákban Vojtér Attila zenekara játszott, este pedig a Tornyosi Zsiványok zenéjére szórakozhatott a parasztolimpia népes közönsége.