2024. május 3., péntek

Tiodorović: Hamarosan a lambda variáns is megjelenik az országban

A járványügyi szakemberek már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a jövő hét folyamán a fertőzöttek száma elérheti a napi háromezret is – írja a B92 hírportál.

Dr. Branislav Tiodorović, az országos válságstáb tagja kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet rossz és a rendkívül kedvezőtlen felé halad.

Az elhunytak száma is növekszik, de a fiatalok is nagyobb számban fognak megfertőződni. Hogyan oltsuk be a 12 évnél idősebbeket, amikor az oktatásügyben dolgozók, akik velük dolgoznak, szintén nincsenek beoltva. Ugyanez vonatkozik a szüleikre is, akik egész nap velük vannak. Mondhatom, hogy ez egy olyan feladat, amelyet sürgősen meg kell oldani. Az oltakozás nem a demokrácia, hanem a civilizáció kérdése – mondta Tiodorović.

Elmondása szerint várhatóan hamarosan a Peruból eredő lambda variáns is megjelenik az országban, hiszen a polgárok sok felé utaznak a világban és olyan helyekre is eljutnak, ahol nagy a fertőzési kockázat.

El kell mondanom, hogy a polgáraink nem úgy viselkednek, mint Németországban, Franciaországban, vagy Ausztriában. Itt is hasonlóan kellene viselkedniük – jelentette ki Tiodorović.

A beoltottak száma jelenleg meghaladja az 51 százalékot, de legalább 65 százalék szükséges, hogy ne aggódjunk és biztonságban érezhessük magunkat – mondta a szakember.