2024. április 24., szerda

Fremond Árpád: A mezőgazdasági összeírás fontos a termelőknek is

Amennyiben a politika a lehetőségek művészete, akkor a mezőgazdasági összeírás egy adott pillanat és a reális állapotok felmérésének képessége – vezette be felszólalását Fremond Árpád, a VMSZ képviselője a Szerbiai Képviselőház mai ülésén, miközben megerősítette, hogy pártja a mezőgazdasági termelők és vagyonuk jövőjét, biztonságát szem előtt tartva támogatja a 2023-as mezőgazdasági összeírást taglaló törvény javaslatát.

A mezőgazdasági összeírás bármennyire is pontos, nem tükrözheti teljes mértékben a valóságot. Az összeírás arra adja meg a választ, hogy az új tudományos vívmányok hogyan hatnak az agrárpolitikára és milyen mértékben tudják ösztönözni a társadalmi fejlődést.

Az elmúlt két évtized összeírásai azt mutatják, hogy a nagybirtokok terjedése pozitív változásokat eredményezett. Vajdaságban egy-egy gazdaság átlagosan 13 hektár földet művel, országos szinten pedig 6 hektárt. Gyengeségnek mondható, hogy a birtoktulajdonosok átlagéletkora 61 év, mintahogyan a mechanizáció kora sem irigylésre méltó, mivel a mezőgépek, pontosabban a traktorok átlagosan 20 évnél is öregebbek.

Fremond Árpád felszólalásában rámutatott arra az elszomorító tényre is, hogy 1960 (amikor az egykori államunkban az utolsó összeírást végezték), és 2012 (az EU és az ENSZ metodológiával összehangolt első összeírás) között Szerbiában nem mezőgazdasági jellegű tevékenységre 1,9 millió hektár termőföldet, azaz az össz mezőgazdasági termőterület egyharmadát sajátították ki, ami 10 milliárd eurós gazdasági kárt okozott.

A képviselő megjegyezte továbbá, hogy az összeírás fontos a termelők részére is, mert az agrárpolitikai intézkedésektől függ a termelés támogatása, és a beruházások pénzelése köztársasági, tartományi és helyi viszonylatban is. Stratégiai cél, hogy Szerbia mielőbb elnyerje EU-tagságát, mert az esetben a mezőgazdaság és a termelők jelentősebb támogatásban részesülhetnek.

A 2002-es lakossági népszámlálás alkalmával csaknem 800.000 mezőgazdasági gazdaságot írtak össze, ebből 200.000-et  Vajdaságban. Tíz évvel később az országban 630.000, Vajdaságban már csak 150.000 maradt. Három évvel ezezlőtt, 2018-ban egy mezőgazdasági körkérdés alkalmával már csak 560.000, illetve 127.000 gazdaságot írtak fel. Számos oka van a hanyatlásnak, mindenekelőtt az elégtelen beruházást emelném ki – mondta többek között a képviselő.