2021. július 28., szerda

Későn érkezett a kiadós eső

A szántóföldi növények a virágzás fázisában igényeltek volna csapadékot

A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint a Verbász–Óbecse–Szenttamás határban ősszel 29 ezer hektárt vetettek be kalászosokkal. Ebből búzát 24 850 hektáron, őszi árpát 2650 hektáron, továbbá 1500 hektároson egyéb (rozs, zab stb.) kalászosokat vetettek októberben és novemberben. A termés teljes egészében a magtárakban van, és a szalmát is összegyűjtötték. Bógáncs Andrijašević Lívia agronómus, a vállalat szaktanácsadója lapunknak elmondta, hogy a búza hozama a legtöbb helyen átlagon felüli, a kenyérgabona a parcella fekvésétől függően 7 és 9 tonnát termett hektáronként.

− A hosszú, csapadékos és hűvös tavasz kedvezett a kalászosoknak, a fejtrágyázás, a növény és a rágcsálók elleni védelem idejében megtörtént, mindez pedig lényegesen hozzájárult a jó hozamokhoz. A gabona teljes érettségének kezdete számos tényezőtől függ, amelyek között jelentős szerepet játszik a talaj- és éghajlati viszonyok, a termesztési technikák és a fajtajellemzők. A tavaszi–nyári tenyészidőszakban hűvös és esős időjárás esetén az összes fázis időtartama megnő, a gabona érése késik, a száraz és forró idő pedig felgyorsítja a gabona érését. Az aratás előtt hirtelen jött hőség gondba ejtette a termelőket, hogy az aratást előbb el kell kezdeni, és emiatt alacsonyabb hozamokkal kell számolni. Szerencsére a talajban volt elegendő nedvesség, és a hirtelen jött időváltozás nem befolyásolta jelentősen sem a termést, sem a szem minőségét – magyarázta a szakember.

Kiemelte, a tarlót nem muszáj azonnal felszántani, elegendő csak tárcsázni, mert így több nedvesség marad a földben. Ha pedig elgazosodik, megfelelő gyomirtó szerrel permetezzük le.

– A kedvezőtlen időjárás és az egy hónapon át tartó extrém hőség a kukoricának és a szójának sem kedvezett. A termelők máris kisebb hozamokkal számolhatnak, hiszen a növénynél a virág elszáradt, a szója felső részén egyáltalán nincsenek hüvelyek, így mag sem lesz. Ügyeljünk a szóját károsító atka- és tripszfajok megjelenésére, és ha észleljük, megfelelő vegyszerrel permetezzük le. A magas hőmérsékletek nem csupán a szántóföldi növényeknél, hanem a zöldségfélék esetében is hatalmas károkat okoztak, a terméskiesés itt is jelentős lesz – mondta az agronómus.

A napraforgó jelenleg virágzik, a cukorrépát pedig folyamatosan figyeljük, és ha szükség mutatkozik, védekezzünk a cerkospórás levélfoltosság ellen, tanácsolta az agronómus.

Az elmúlt napok kiadós csapadékáról szólva Bógáncs Andrijašević Lívia elmondta, a hétvégén három nap alatt négyzetméterenként 75–105 liter esett, ami miatt Torzsa (Savino Selo) és Sóvé (Ravno Selo) egyes részein a kukorica teljesen megdőlt, így itt már biztosan nem lesz termés.

− Ebből Verbászon átlagosan 70 liter, Ókéren (Zmajevo) 60 liter, a kamendini határban 105 liter, a kipovói és a szenttamási határban pedig átlagosan 90 liter csapadékot mértek.