2024. április 26., péntek

„Egy korszak zárult le”

Megjelent a Phrenia zenekar második nagylemeze

A Gordán Julian, Pásztor Sándor, Sebők Szabolcs és Horváth Péter alkotta formáció, azaz az adai Phrenia zenekar nyara igazán mozgalmasnak ígérkezik – fesztiválok, hazai és magyarországi turné, valamint a június közepén megjelent Separated című második nagylemezüket bemutató koncertek sokasága várja a Phrenia rajongóit. A nagylemez alkotói folyamatáról, valamint annak megjelenési dátumáról a zenekar tagjait, Pásztor Sándort és Horváth Pétert kérdeztük.

Miért ezt a címet adtátok a lemeznek?

P.S.:– Egy igazán embert próbáló időszak van mögöttünk: az elmúlt periódus volt az egyik legnehezebb a csapatunk számára, mivel a kialakult helyzet miatt a zenekar magyarországi és szerbiai része alig tudott találkozni, valamint meglehetősen elszeparálva éreztük magunkat a közönségtől és a világtól is, amely teljesen megváltozott. Ez az érzés ihlette az album címét, illetve magát a Separated című dalt is. A lemezen tizenhárom dal kapott helyet, melyek közül három magyar, tíz pedig angol nyelven íródott.

Van jelentősége annak, hogy a magyar számok mellett angol nyelvűek is vannak a lemezen?

H.P.: Amikor elkezdtük a zenélést, akkor a feldolgozások miatt leginkább angol nyelvű hallgatóságot szereztünk, és úgy döntöttünk, hogy kizárólag angol dalokat írunk. Viszont az idő múlásával úgy gondoltuk, hogy az anyanyelvünkön is megpróbáljuk a szövegírást, mivel sokat koncerteztünk Magyarországon, illetve Sebők és Peti elkezdtek magyarul is szövegeket írni.

Tapasztalataink alapján pozitívan fogadta a közönség, ezért döntöttünk úgy, hogy kétnyelvű lesz az album.

Mennyi idő alatt készültetek el vele?

P.S.: – A lemez hozzávetőlegesen másfél-két évig csiszolódott és nyerte el a végső formáját. A dalokat legfőképpen Szabolcs és Julian írják, valamint a magyar dalszövegekben közreműködik Péter is. Amint körvonalazódik az adott dal felépítése, mindenki hozzáteszi a saját kreatív ötleteit. Szeretünk odafigyelni a részletekre, esetleg apróbb „eastereggeket” elrejteni egy-egy dal némely sávjában. Saját magunknak veszünk fel és keverünk mindent, az utóbbit Szabolcs készíti nagy gondosan.

Mikor lesz a lemezbemutató?

P.S.: – A Separated című lemezünk június 25-én jelent meg a Metal Hammer World újság CD-mellékleteként, a H-Music Hungary kiadó gondozásában. A lemezbemutató koncert a Rockmaraton által szervezett Metal Factory fesztivál színpadán lesz, amire már gőzerővel készülünk – zajlanak a próbák, valamint emellett számos egyéb helyszínen is láthattok bennünket a nyár folyamán, illetve folyamatban van a szervezése egy több állomásos, vajdasági és magyarországi turnénak is.

Milyen hangulatot, illetve üzenetet közvetít a nagylemezetek?

H.P.:– Számunkra és a közönség számára is egy korszak zárult le az új albumon, mivel Nagy Zoltán énekesünk időközben távozott a zenekarból. A régebben megírt dalaink sokkal pozitívabbak, viszont ahogy múlt az idő, beütött a pandémia, és attól kezdve a szövegek és dalok hangulata is megváltozott, ez tökéletesen érezhető a Köddé Vált vagy akár a Separated című számainkon. Összegezve: vegyes érzést és üzenetet közvetít, mivel a zenekar két korszaka hallható rajta.

A második nagylemez miben különbözik az előzőtől?

H.P.: – Sokkal több tiszta ének hallható benne, dallamosabb, és a hangulata is más – szomorúbb. Zeneileg átmenet az első és a második lemezünk között, illetve több magyar nyelvű dal található rajta.

A Phrenia munkásságát a zenekar Facebook-, Twitter-, Instagram-, Tiktok-, YouTube-oldalán, valamint a www.phreniaband.com nevű weboldalon lehet követni.