2024. március 28., csütörtök

Gyula, a kulturális turizmus fellegvára

Elek Tibor: Az idei színes programkavalkádból, a több mint 50 előadásból kiemelkedik 5 új saját bemutatónk és 6 fesztiválunk

Gyula több mint 30 ezer fős város Békés megyében. A településen keresztül kis folyó csordogál, a környező Fehér- és a Fekete-Körös a legtisztább vizek közé tartoznak, az itt található partok, erdők – amelyeket mára védett területekké minősítettek –, különösen szépek. Maga a város sok parkjával, műemlékével, valamint hangulatos utcáival, és nem utolsósorban fürdőváros jellegével jelentős turisztikai szereppel bír.

Elek Tibor a Gyulai Várszínház igazgatója a menedzseri és művészeti vezető szerepkörét is egyedül látja el. A Gyulai Várszínház Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházában, a város utcáin, terein és esetenként meglepő helyszínein várja 58. évadában az idelátogatókat június 25-étől augusztus 19-éig. XVI. alkalommal rendezik meg a Gyulai Shakespeare Fesztivált, az idén a járványhelyzet miatt csak magyar társulatok részvételével.

– Kezdetben történelmi darabokat játszottak, és kortárs magyar drámák ősbemutatóit tartották meg. Több erdélyi magyar író, többek között Sütő András, Székely János, Páskándi Géza itt szerepelt először. Gedeon József, aki több mint húsz évig vezette a Gyulai Várszínházat, találta ki a Gyulai Shakespeare Fesztivált. Hamar nemzetközivé vált, akkor még nem is akadt Magyarországon hasonló profilú rendezvény. Ma már a külföldről érkező előadások nem számítanak akkora novumnak. Amikor 2017-ben átvettem a vezetést, azt vállaltam, hogy felújítjuk a legrégibb hagyományokat, és új elemekkel gazdagítjuk az összművészeti fesztiválprogramot, hogy ne csak a Shakespeare Fesztivállal azonosítsák a színházat. Augusztusban szervezzük meg az Erdélyi hetet, majd a Szabó Magda Napokat. Az Erdélyi Héten mindennap más-más színház, a kolozsvári, temesvári, marosvásárhelyi, aradi és gyergyószentmiklósi előadását nézhetik meg. A Szabó Magda Napokon az írónő életművét állítjuk a középpontba, három nap alatt hat előadással – hallottuk Elek Tibortól, aki a következőket is elmondta:

– A nyáron musicaleket, sikerdarabokat tűzünk műsorra, továbbá történelmi tematikájú színházi előadásokat, világirodalmi- és magyar klasszikusokat, kortárs magyar szerzőket és gyerekelőadásokat. Az idei színes programkavalkádból, a több mint 50 előadásból kiemelkedik 5 új saját bemutatónk és 6 fesztiválunk, de minden produkciónkra szeretettel várjuk nézőinket.

Akik szívesen ellátogatnának a városba, a gazdag szellemi feltöltődés mellett megtekinthetik a Vármúzeumot, a felújított Almásy-kastély Látogatóközpontot, ahol a kiállítás keretén belül nemcsak az épületben egykor lakott főurak hétköznapjainak, hanem a személyzet mindennapjainak izgalmas részleteit is bemutatják a 21. századi interaktív technika segítségével. Ellátogathatunk Erkel Ferenc szülőházába, a 19. században épült barokk stílusú Ladics-házba, és megcsodálhatjuk a Mogyoróssy Városi Könyvtár dísztermét is. Ha elfáradunk, a Százéves Cukrászda kézműves ínyencségeiből falatozhatunk egy jó kávé mellett, és a Várfürdőben megpihentethetjük a rengeteg élménytől leterhelt testünk.

Aki még a héten elindul, elcsíphet pár előadást a Shakespeare Fesztiválon. Gyulára fel!

A színházi programnaptár a https://gyulaivarszinhaz.hu/teljes-programnaptar/ címen található meg.