2024. április 24., szerda

Egy ország már hivatalosan elismerte a bitcoint fizetőeszközként

A Salvadori Köztársaság lett az első ország a világon, amely hivatalosan elismerte a bitcoint legális fizetőeszközként – írja a B92 hírportál.

Az új törvény szerint minden vállalatnak el kell fogadnia a termékek és szolgáltatások megvásárlására a kriptovalutát, kivéve az olyan eseteket, amikor lehetetlen biztosítani a szükséges technológiát a tranzakció során.

Nayib Bukele elnök elmondta, hogy ez a lépés megkönnyíti a külföldön élő salvadori állampolgárok számára a pénz átutalását az országba. Nagyon sok ember a Salvadori Köztársasághoz hasonló országokban főként a külföldről küldött összegekre támaszkodik, amely a teljes nemzeti jövedelem mintegy 20 százalékát teszi ki.

A Salvadori Köztársaság több mint kétmillió lakosa külföldön él, de szoros kapcsolatokat ápolnak az anyaországban maradottakkal, így mintegy négymilliárd dollárt küldenek évente az országba.

A Világbank időközben elvetette a Salvadori Köztársaság kérelmét, hogy segítsen elismerni a bitcoin használatát törvényes fizetőeszközként. A nemzetközi hitelosztó intézmény aggodalmát fejezte ki a bitcoin bányászásának hatásaival kapcsolatosan az életkörülményekre.