2024. március 28., csütörtök

Szabadka 2030-ban

A település regionális információtechnológiai központtá válhat

Az IT Subotica 2030 elnevezésű szervezetet kilenc szabadkai cég, illetve felsőfokú oktatási intézmény alapította meg, amely tevékenységének fókuszában az informatika áll. A szervezet célja, hogy a település a régió információs technológiai központjává váljon, és hogy az informatikusoknak és programozóknak megfelelő munka-, valamint életkörülményeket biztosítsanak. Az IT Subotica 2030 bemutatkozott a média képviselőinek.

A szervezet bemutatkozása során megismerhettük a szervezetet alkotó cégeket, oktatási intézményeket, ugyanakkor hallhattunk a célokról és feladatokról is. Mint megtudtuk, Szabadka területén az elmúlt időben számos IT cég kezdte meg működését. Ezen vállalatok nem tekintenek egymásra konkurenciaként, mivel a kereslet még mindig nagyobb, mint a kínálat, a koronavírus-járvány miatt pedig az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt az általuk elvégzett munkák iránti igény. A jelenlévők szerint Szabadkán a jelenlévő középiskolák, valamint felsőfokú oktatási intézmények jó alapot nyújtanak a fejlődéshez, viszont a szakemberek emigrációja problémát okoz. Nyugat-Európában számos példa van arra, hogy a viszonylag kis méretű városok, például a németországi Heidelberg és a svédországi Lund informatikai központtá tudtak válni, és ez a példa Szabadka esetében is követendő. Az IT Subotica 2030 az év végéig számos projektet tervez, emellett folyamatban van egy tízéves stratégiai terv kidolgozása, ugyanakkor a terveik között szerepel a Szabadka Várossal való együttműködés formálissá tétele is. A szervezet nem csak az IT területén aktív, hisz fontosnak tartják a megfelelő életkörülmények kialakítását is, ennek tükrében faültetést is szerveztek, amit ősszel folytatni szeretnének.

Az IT Subotica 2030-at Branimir Gajić, az Infostud Group igazgatója mutatta be.

– Szeretnénk elősegíteni az IT szektor fejlődését a városban. Ez magában foglalja a már működő cégek, a gazdaság és az oktatás támogatását is, annak érdekében, hogy a fiataloknak egy perspektívát tudjunk felmutatni. Az IT szektor mindenhol gyorsan fejlődik, és hiszünk abban, hogy Szabadka, köszönve az oktatási intézményeknek, több területen is előnyben van más városokkal szemben – mondta Branimir Gajić.

George Sallfeld és Branimir Gajić

George Sallfeld és Branimir Gajić

George Sallfeldt, az Auxality Kft. igazgatója Svédországból költözött Szabadkára, és mint mondta, hosszú távú tervei vannak.

– A világ minden táján, Kínában és Indiában is dolgoztam, ahol számos informatikai cég tevékenykedik, viszont Szabadkán szeretnénk maradni, mivel úgy gondoljuk, hogy itt tudjuk megteremteni azokat a feltételeket, amik a sikeres kutatómunkához, a fejlődéshez szükségesek. Hosszú távú terveink vannak. Nem akarunk a hatalmas IT központokkal versenyezni, de úgy gondoljuk, hogy a környékbeli szakemberekkel olyan regionális központot tudunk kialakítani, amely vonzó lesz a cégeknek – fogalmazott George Sallfeldt.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nevében Fürstner Igor igazgató nyilatkozott a médiának.

– Elkötelezettek vagyunk a fejlődés mellett, éppen ezért kötelességünk részt venni egy ilyen kezdeményezésben. Oktatási intézmény lévén az a feladatunk, hogy olyan szakembereket neveljünk, akik helyt tudnak állni. Szabadkának vonzóvá kell válnia a fiatalok számára, és meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy itt is akarjanak maradni. Azt szeretnénk elérni, ami Maribornak és Kecskemétnek már sikerült – nyilatkozta Fürstner Igor.