2024. április 26., péntek

Megállapodásra jutott Szerbia Kormánya és a szabadúszók

Megállapodásra jutott Szerbia Kormánya a Szabadúszók Egyesületének és az Interneten Dolgozók Egyesületének képviselőivel az adófizetéssel kapcsolatban. A hírt Miran Pogačar, az Interneten Dolgozók Egyesületének elnöke is megerősítette.

„Nem gondolom, hogy a jelenlegi megállapodással teljesen elégedettek lehetünk, de ez a megállapodás nagyon sok szabadúszó helyzetén javítani fog" – nyilatkozta Pogačar.
A kormány elfogadta az egyesület ajánlatát, amely szerint a standard költségeket a jelenlegi 43 százalékról 50 százalékra emeljék.
Katarina Pavlović, az Interneten Dolgozók Egyesületének képviselője a Nova.rs portálnak elmondta, hogy a teljes jövedelem megszokott, nem adóköteles költségeinek 50 százalékát, plusz az évi 384.000 dinárnyi adómentes összeget elismerik, és a járulékfizetés teljes időtartamára vonatkozó munkaviszonyt is beírják. Hozzátette, hogy az új törvényt 2022. január elsejétől alkalmazzák.
A szerb kormány elmondta, vállalja annak a kötelezettségét, hogy minden olyan követelménynek eleget tesz, amelyről szó volt a megbeszélésen, ezzel szemben kéri, hogy a szabadúszók fejezzék be a Szerbia Palota előtti gyülekezést és tüntetést.
Az ülésen arról is megállapodtak, hogy mind a Szabadúszók Egyesülete, mind pedig az Interneten Dolgozók Egyesülete tagjai közül kijelölnek képviselőket, akik részt vesznek abban a munkacsoportban, amelynek feladata lesz kidolgozni az új jogi megoldásokra vonatkozó javaslatokat.

A szabadúszók és a kormány között húzódó konfliktust bővebben is kifejtettük vélemény rovatunkban.