2024. március 19., kedd

FRISSÍTETT – Folytatják a fejlesztéseket a felsőoktatásban

Branko Ružić oktatási, tudományos és technológiafejlesztési miniszter bejelentette, hogy folytatják az infrastrukturális létesítményekbe történő beruházásokat a felsőoktatás területén.

A Jevremovac botanikus kertben tett látogatása során Ružić elmondta, hogy a kormány és az illetékes tárca úgy döntött, hogy az oktatási rendszer szükségleteire szánt költségvetési forrásokon túl új forrásokat biztosítanak az építési és rekonstrukciós projektek megvalósítása érdekében.

Befektetések valósulnak meg a Belgrádi Állam- és Jogtudományi Kar, valamint más intézmények, köztük az újvidéki Műszaki Karon is.

Ružić a székváros krnjačai városrészében épülő Mezőgazdasági Iskola és diákotthon alapkövének lehelyezésekor kijelentette, hogy ez nem csak az oktatási rendszer számára siker, ugyanis 60 évvel ezelőtt épült utoljára Belgrádban diákotthon.

Az Oktatási Minisztérium bejelentette, hogy a beruházás az Oktatás a társadalmi befogadásért projektum keretében valósult meg, s az Európa Tanács Fejlesztési Bankja járult hozzá, valamint az állami költségvetés is.

Az oktatási, tudományos és technológiafejlesztési miniszter azt is elárulta, hogy a projektumon keresztül 13 hasonló létesítményt építettek, újítottak fel, vagy szereltek fel, illetve összesen 2620 új helyet biztosítottak a diákoknak és egyetemi hallgatóknak Svilajnacban, Trstenikben, Kragujevacon, Čačakon, Šabacon, Leskovacon, Szabadkán, Palicson és Užicén.

A krnjačai diákotthon új létesítménye 4000 négyzetméter alapterületű és 111 hallgató befogadására alkalmas. Az épületen belül az iskola és a diákotthon mellett összejöveteleket és sporttevékenységeket is szervezhetnek.

A munkálatok értéke 2.650.000 euró, s a vállalkozóval kötött szerződés értelmében 2022. január végéig kell felhúzni.