2024. április 23., kedd

Harmadával csökkent a szerbiai bankok nyeresége

A szerbiai pénzügyi szektor tavaly a koronavírus-járvány ellenére nyereséges volt, de közel sem annyira, mint az előző években.

A hazai bankok 2020-ban az adófizetés előtt 46,1 milliárd dináros, azaz körülbelül 390 millió eurós nyereséggel zárták az évet. Egy évvel korábban 67,7 milliárd dináros, azaz körülbelül 573 millió eurós hasznot valósítottak meg, ezek szerint a nyereségük 32 százalékkal esett vissza. Emlékeztetőül: 2018-ban a bankok az adófizetés után mintegy 600 millió eurós hasznot könyvelhettek el.

A nyereséges bankok listáján nincs nagy meglepetés. Az Intesa Bank megőrizte vezető pozícióját, tavaly ugyanis 9,5 milliárdos hasznot valósított meg, ami 23,1 százalékkal kisebb az előző évihez képest. Második helyen az UniCredit Bank áll 5,3 milliárd dolláros nyereségével, ami 35,52 százalékos visszaesés az előző évihez viszonyítva – írja a Politika napilap. A harmadik helyet a nemrég az NLB tulajdonába került Kereskedelmi Bank foglalja el, tavaly ugyanis 3,2 milliárd dináros hasznot valósított meg, ami 65,83 százalékkal kisebb az előző évihez képest. Negyedik helyre az OTP és a tulajdonában lévő Vajdasági Bank került, melyek nyeresége az adófizetés előtt 1,2 milliárd dinárt tett ki – ez 88,4 százalékos visszaesés az előző évihez viszonyítva. A Szerb Nemzeti Bank (NBS) szerint a csökkenés legfőbb oka, hogy a pénzintézetek nagyobb tartalékokat hoztak létre a hitelveszteségek fedezésére.

– A pénzügyi szektor 2019-ben, az adófizetés előtt 67,7 milliárd dináros nettó nyereséget valósított meg, és a járvány okozta kedvezőtlen körülmények ellenére 2020-ban is jövedelmező tudott maradni, az adófizetés előtt a bankok az előző év végén 46,1 milliárd dináros hasznot könyvelhettek el. A hiteltevékenységek folyamatos növekedése mellett az említett eredményeket a gazdaság és a polgárok kedvezőbb finanszírozási feltételei mellett érték el – közölték a központi bank illetékesei.