2024. április 19., péntek

Alaptalanul elfogult az éves Szerbia-jelentés

Csütörtökön szavazott az Európai Parlament a Szerbiával foglalkozó országjelentésről. A jelentést nagy többséggel elfogadták, azonban a Fidesz delegáció – köztük Deli Andor – a Szerbiával való szolidaritás jeleként a jelentés ellen szavazott. A jelentésről és az ellenszavazat okairól kérdeztem Deli Andort, a Fidesz-küldöttség vajdasági európai parlamenti képviselőjét.

A plenáris ülés napirendjén szerepelt a 2019–2020-as évekre vonatkozó, Szerbiával foglalkozó országjelentés. Miben különbözik ez az országjelentés az előző évek jelentéseitől?
– Első ízben láthatunk országjelentést az új jelentéstevőtől. Eddig minden alkalommal David McAllister, az EP Külügyi Bizottságának elnöke volt a jelentéstevő. Az új parlamenti ciklusban viszont már Vladimir Bilčik szlovák képviselő látja el ezt a feladatot. Ezenkívül érdemes megemlíteni, hogy az anyag két évet ölel fel, a 2019-es és a 2020-as éveket. Ezt azért fontos megemlíteni, mert így helyt kellett kapnia a jelentésben a koronavírus-járványnak és a tavalyi választásoknak is. Sajnos ezek a témák helyt is kaptak a szövegben.
Miért sajnos? Nem az a természetes, ha ezekről valóban említést tesz a szöveg?
– De igen, viszont meg kellett állapítanunk azt a szomorú tényt, hogy az előző évi jelentésekkel ellentétben a mostani nélkülözi a kellő tárgyilagosságot. Balliberális képviselők módosítási indítványainak köszönhetően bekerültek a szövegbe olyan részek, amelyek alaptalanul támadják az országot. Hadd említsek két példát. A szöveg részét képezik olyan pontok, amelyek kritizálják a szerbiai egészségügyet, a járvány elleni intézkedéseket, az oltás folyamatát. Úgy gondolom, nagyon nagy képmutatásra utal az, hogy ezek a vádak olyan országok képviselőitől érkeznek, ahol az átoltottság messze nem olyan magas mértékű, mint Szerbiában. Úgy gondolom, először a saját udvarukban kéne sepregetniük.
És a másik példa?
– A másik példa a tavalyi választásokat ért kritika. 2020-ban Szerbiában a járványhelyzet kellős közepén került sor az általános választásokra. Az Európai Parlament részéről olyan vádak fogalmazódtak meg, hogy a választásokat nem tekinthetjük legitimnek, mert a szerbiai parlamentben nem szereztek képviselői helyeket nagy számban az ellenzék képviselői. Furcsa is lenne, ha szereztek volna, ugyanis bojkottálták a választásokat, nem álltak oda a rajtvonalhoz. Meggyőződésem, hogy nem a partvonal mellőli bekiabálás a megfelelő módja a politizálásnak. Részt kell venni a választásokon és megpróbálni minél jobb eredményt elérni. Így cselekedett a Vajdasági Magyar Szövetség is, amely történelminek tekinthető kilenc képviselői helyet szerzett a választóinak köszönhetően a képviselőházban, ennek eredményeként először van a vajdasági magyarságnak parlamenti alelnöke és a képviselők az államtitkárokkal szorosan együttműködve azon dolgoznak, hogy segítsék azoknak a vajdasági magyar szempontból fontos céloknak a megvalósulását, amelyre a választóktól felhatalmazást kaptak.
Ön a plenáris vitán rá is mutatott ezekre az ellentmondásokra.
– Valóban, a plenáris ülésen elmondott felszólalásomban kiemeltem, hogy a jelentés elfogadása ellentétes az Európai Unió érdekeivel is. Az EU-nak szüksége van Szerbiára, mint a térség motorjára. Az országnak nem politikai és ideológiai vonalak mentén megfogalmazott jelentésekre van szüksége, hanem konkrét, anyagi és szakmai támogatásra. Megfigyelhető, hogy a balliberális képviselők ugyanazokat a vádakat fogalmazzák meg, amikor jobboldali, konzervatív kormányokról beszélnek. Sajnos hasonló magatartást láthattunk már Magyarország és Lengyelország vonatkozásában is. Érdekes módon a baloldali kormányok által vezetett Észak-Macedónia és Albánia tekintetében nem hallunk ilyen előre begyakorolt szólamokat.
A Fidesz-küldöttség tagjaként nem is szavazta meg a jelentést.
– Az EU-n belül Magyarország a bővítés legnagyobb támogatója. Nem véletlen az sem, hogy Várhelyi Olivér személyében egy kiváló, magyar nemzetiségű bővítésért felelős biztosa van az Európai Bizottságnak. Ahogy azt eddig is tettük, ezentúl is teljes mértékben támogatjuk az ország mielőbbi csatlakozását, azonban amint azt említettem, ez a jelentés nem szolgálja azt a fontos célt, hogy az ország mielőbb az EU tagjává váljon, ezért a Szerbiával való szolidaritásunk jeleként nem tudtuk támogatni az országjelentést.