2024. március 28., csütörtök

A Covid-útlevelek kapcsán: Három kategória lesz

A brüsszeli tárgyalások után Andrej Plenković horvát miniszterelnök elmondta, hogy a Covid-útlevél három kategóriát fog tartalmazni.

A kormányfő a Politico hírügynökségnek adott interjújában elárulta, hogy a kategóriáknál különbséget tesznek majd azok között, akik felvették az oltást, azok között akiknek a tesztje negatívnak bizonyult, és azok között, akik természetes úton kerültek kapcsolatba a vírussal.

Szerinte az igazolás, amelyről az Európai Bizottság a következő csúcstalálkozón fog tárgyalni, megkönnyíti majd az utazást, és felette áll az egyes országok által meghatározott intézkedéseknek és korlátozásoknak.

A miniszterelnök szerint fontos, hogy előre haladjunk. Az európai szintű konzultáció célja az, hogy legyen egy mindenki által elfogadható keret, amely figyelembe veszi a polgárok egyenlőségét és lehetővé teszi a mozgás lehetőségét.

Az Európai Unió egyre közelebb kerül az oltási igazolás bevezetéséhez, amely a tagországok közötti mozgás feltétele lehet.

Március 17-én arról döntenek majd, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal oltott személyek közlekedhetnek-e majd szabadon a tagországokban.

Legelőször az Euronews számolt be arról, hogy a Covid-útlevél mellett, az EU tagországok polgárai negatív tesztekkel is utazhatnak majd az Unió területén, melynek feltétele az önizoláció.

Jadranka Joksimović integrációs miniszter elmondása szerint még pontosan nem tudni, hogy miként fog lezajlani a folyamat, mégpedig hogy az oltásról szóló digitális igazolásokat a tagországok mellett más országoktól is elfogadják-e.

A Tanjug hírügynükségnek adott nyilatkozatában Joksimović azt is elmondta, hogy a negatív PCR-teszttel vagy az antitestekről szóló igazolással is utazhatnak majd a szerb polgárok.