2024. április 26., péntek

Halálos kimenetelű kutyatámadás Zentán

A négyéves B. D. életét már nem tudták megmenteni

A nagykikindai rendőrhivataltól szerzett információink szerint a 4 éves B. D.-t kedden este a Vozarska (Fuvaros) utcában lévő saját családi házuk udvarában egy rottweiler fajtájú kutya támadta meg. A súlyosan sebesült kisfiút Újvidékre, a Vajdasági Klinikai Központba szállították, de útközben belehalt a harapások okozta sebekbe és a súlyos vérveszteségbe. Nem hivatalos információink szerint a tragédia napján a fiú negyedik születésnapját ünnepelték, és a példa nélküli eset valamivel hét óra után következett be.

Információink szerint a szörnyű tragédia akkor következett be, amikor a pizzafutár megérkezett a Vozarska utca 5-ös számú házhoz, amely a város déli külső peremén, az utca végén az utolsó épület. Itt lakott a négyéves B. D. és az őt egyedül nevelő édesanyja a három kutyájukkal, két rottweiler és egy dán dog társaságában. A kisfiúnak tegnap volt a negyedik születésnapja, és ebből az alkalomból rendelt az anyja pizzát, hogy majd együtt vacsorázik a születésnapos kisfiúval.

Amikor az anyuka átvette a pizzafutártól a dobozba csomagolt, frissen sült pizzát, megkérte a közelében tartózkodó kisfiát, hogy csukja be utána az ajtót. A kutyák ekkor rontottak ki a bokszból, az idegen személy érkezése a pizzával volt az a „rendkívüli” esemény, amely felajzotta az állatokat. Minden valószínűség szerint ezzel magyarázható, hogy miért voltak annyira agresszívak a kutyák, hogy az idegen távozása után „jobb híján” nekirontottak az általuk nagyon is jól ismert „kis gazdájuknak”.

A Vozarska utca 5. számú ház kapuján tábla figyelmeztet a harapós kutyákra (Gergely József felvétele)

A Vozarska utca 5. számú ház kapuján tábla figyelmeztet a harapós kutyákra (Gergely József felvétele)

Elszabadult a pokol. A dühös ebek elkezdték harapdálni, marcangolni a szerencsétlen kisfiú testét, aki tehetetlen volt az erős, nagy testű kutyákkal szemben. A kisgyerek anyja azonnal a megtámadott fia segítségére sietett, de a felbőszült kutyákkal ő sem bírt, nem tudta őket lecsillapítani, elrángatni a már földre tepert kisfiáról. Az anya kétségbeesett erőfeszítéssel küzdött két kutyával, az egyik rottweilerrel és a dán doggal, miközben őt is több helyen megharapták a megvadult kutyák.

Végül az asszonynak véres küzdelem árán sikerült kiszabadítania a súlyos marásoktól vérző kisfiát a kutyák karmai közül, és hívta a mentőszolgálatot, hogy siessenek az összemart kisfia segítségére. Amikor a mentősök a helyszínre értek, még adott életjelet a kisfiú, de nem sokkal ezután elhunyt.

A városszéli kis ház udvarán történt kutyamarással kapcsolatban a közelben lakó fiatalasszony név nélkül elmondta, hogy a tragédia mindenkit megdöbbentett. Ők nem tartanak kutyát, ha tartanának is, biztosan nem rottweilert. A halálos kimenetelű kutyatámadást okozó ebek az asszony elmondása szerint többször kiszabadultak, ami aggodalommal töltötte el a környéken lakókat, hiszen, mint mondta, neki is van egy kislánya, aki fél a kutyáktól, és ezért nem szívesen engedi ki a gyereket az utcára.

A kisfiút halálra maró kutyákat a nagykikindai Zoohigijena munkásai begyűjtötték és elszállították. A nagy port kavart tragikus kutyatámadás kapcsán indult vizsgálat lezárulta után a három kutyát el fogják altatni.

Az egész várost megrendítő tragédia pontos körülményeinek a kiderítését a Szabadkai Felső Ügyészség vizsgálóbírói jelenleg is végzik. A kedd esti tragédia kapcsán Suhajda Izabellától, a Zentai Közigazgatási Hivatal felügyelőségi osztályának a vezetőjétől megkérdeztük, hogy a városban mennyire gyakoriak a kutyatámadások, ami kapcsán azt válaszolta, hogy évente legfeljebb két-három esetben történik meg, hogy a kóbor kutyák megharapnak valakit, de a keddihez hasonló eset még nem fordult elő az észak-bácskai városban. Suhajda Izabella elmondta azt is, hogy azokat a kóbor kutyákat, amelyek embert haraptak meg, igyekeznek előkeríteni, és elaltatják őket.

A tragédia helyszíne, a kutyák az udvari bokszból rontottak rá a kisfiúra (Gergely József felvétele)

A tragédia helyszíne, a kutyák az udvari bokszból rontottak rá a kisfiúra (Gergely József felvétele)

A rottweiler kutyák fajtára jellemző tulajdonságairól Szép Bernadette állatorvost kérdeztük, aki elmondta, hogy alapvetően barátságos, családszerető kutyafajta, ugyanakkor főként őrző-védő feladatok ellátására tenyésztették, így hozzáértő, határozott gazdát és nevelést igényel.

– Megfelelő feltételek mellett a rottweilerből egyaránt válhat rendkívül magabiztos munkakutya, de kiváló családi kedvenc is. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy kölyökkora óta az igényeinek megfelelően foglalkozzanak vele, figyelembe vegyék és szem előtt tartsák a fajta rendeltetését, és ismerjék a képességeit. Nem megfelelő körülmények között már a méretéből kifolyólag is veszélyessé válhat. Manapság az emberek sajnos inkább a divat diktálta igények szerint választanak kutyát, ráadásul a kínálat a kutyatartás esetében is a keresleten alapul, a túltenyésztés a valamikor rendkívül stabil és megbízható idegrendszerű fajtákra – köztük a rottweilerre is – rányomta a bélyegét, így nagyon nehéz igazán kiegyensúlyozott, jó pszichikai adottságokkal rendelkező kölyköt találni – nyilatkozta Szép Bernadette állatorvos.