2024. április 24., szerda
VISEGRÁDI ORSZÁGOK

A sikeres jövő kulcsa

A közép-európai térség és benne Magyarország számára a sikeres jövő kulcsa a közös értékeken alapuló európai és euroatlanti integráció – írta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek küldött válaszlevelében Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének, amiért előzőleg gratulált a visegrádi országok (V4) közötti partnerség létrehozásának harmincadik évfordulója alkalmából.

Magyarország 2021 júliusától a V4 soros elnökeként „az elmúlt 30 évben elért sikerekre kíván építkezni, Közép-Európa további erősítéséért, valamint az Egyesült Államokkal való, a közös érdekeken és értékeken alapuló, egyre szélesebb körű együttműködésért” – írta válaszlevelében a külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy Magyarország büszke a V4-es szövetségeseivel elért sikerekre, így a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Úgy fogalmazott, „hisszük, hogy ennek a szellemiségnek az eredményeként lett a visegrádi csoport a közép-európai együttműködés és fejlődés motorja”.
Február 9-én az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatát követően Antony Blinken külügyminiszter Twitter-üzenetben is gratulált Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának a partnerség létrehozásának harmincadik évfordulója alkalmából. Üzenetében Blinken azt írta, a visegrádi együttműködés jelentős mértékben hozzájárult a biztonsághoz Európa szívében és azon is túl. A külügyminiszter megingathatatlannak nevezte az Egyesült Államok és a visegrádi négyek szövetségét, majd hozzátette: örömmel néz elébe a közös munkának.