2022. augusztus 10., szerda
SAKK

Polgár Judit díszdoktor lett

A sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit a Testnevelési Egyetemen (TE) tartott szűk körű ünnepségen átvette díszdoktori oklevelét. A TE szenátusa tavaly május végén választotta díszdoktorrá Polgár Juditot és Ji Li Lit, a Minnesotai Egyetem professzorát. Polgár Judit az ünnepség előtt az egyetem nemrég felavatott multimédiás stúdiójában tartott 20 perces motivációs előadásában elsősorban a jelen és a jövő generációit szólította meg. A szűk körű rendezvényen jelen volt az egyetem vezetősége, továbbá Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Mocsai Lajos, a TE rektora beszédében emlékeztetett: az egyetemnek – küldetéséből és filozófiájából fakadóan – élen kell járnia, és példát kell mutatnia. Az átadóünnepséget és Judit gondolatait az egyetem a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben, a „félév méltó és erőt adó nyitásaként, a hallgatóknak példaképeket és célt mutatva”, hétfőn reggel publikálta. Mocsai hangsúlyozta, hogy Polgár sikere és személye mögött jelentős és teljes körű társadalmi támogatottság áll.

Bódis köszöntőjében kiemelte, a díszdoktori kitüntetés nemcsak személyesen Polgár Judit, hanem családja, az egyetem és a nemzet ünnepe is egyben. Szabó Tünde nyomatékosította, hogy kitüntetettek személyében két egészen különös kiválóság lett az intézmény díszdoktora. Szabó László úgy fogalmazott: Judit világéletében mindig legalább egy lépéssel a többiek előtt járt, nemcsak a sakktáblán, hanem azon kívül is.

„Rendkívül megható volt a ceremónia, még akkor is, ha nem az eredeti tervnek megfelelően, az évnyitón ejthettük meg. Hálával tartozom, hogy így megbecsülik a munkámat és eredményeimet. Sokat köszönhetek szüleimnek azért, hogy eddig jutottam, és most itt állhatok önök előtt. El kell mondjam, megelőzve korunkat, mindig is igazi start-up családként és vállalkozásként működtünk, ami fontos szerepet játszott a sikereimben. Nekem a sakk művészet, sport és tudomány is egyben” – mondta Polgár.

A díjátadó zárásaként a jelenlévők meghallgatták Ji Li Li videóüzenetét, majd a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics online üdvözlőbeszédét.