2021. június 25., péntek

Sikeres volt a Sziveri János zenei pályázat

A kiemelkedő pályaművekből a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze

Sziveri János költő 1990. február 1-jén hunyt el. A Kertész Imre Intézet tegnap tette közzé a Sziveri János zenei pályázat díjazottjainak névsorát.

– A december 15-én zárult, Sziveri János költő emlékére hirdetett nyílt zenei pályázatra közel százan jelentkeztek, és szinte minden zenei műfajból érkezett alkotás: a komolyzenétől a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. A Kertész Imre Intézet által kiírt pályázat célja, a fiatalon elhunyt vajdasági költő életművének népszerűsítése, műveinek eddig még sosem hallott formában való zenei feldolgozása, újragondolása, valamint a tavaly megjelent „A szélherceg” című kötetének megismertetése volt.

„Klasszikus képzettségű zeneszerzők, könnyűzenei producerek, professzionális zenészek és amatőr zenekedvelők is egyaránt színvonalas munkákat küldtek be a pályázatra. A sok hazai mellett számos határon túli alkotó jelentkezett, többségében a Vajdaságból, Sziveri János szülőhelyéről” – ismertette Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

Szabó Tamás elmondta: a pályázat sikere nemcsak a pályázók számában, hanem abban is megmutatkozott, hogy újszerű zenei megközelítést kaptak a versek. A pályázók között van olyan, aki már sok éve kimondottan versek megzenésítésével foglalkozik, és jól ismeri Sziveri János műveinek különleges világát, egyedi stílusát. Ugyanakkor sok fiatallal ez a pályázat ismertette meg a költő életművét, ezért is számítanak értékesnek az egyedi, korszerű feldolgozások. A pályázati anyagban csatolt szinopszisokban sokan számoltak be arról az inspiráló élményről, amit a számukra kevéssé ismert Sziveri életművel való találkozás jelentett – tette hozzá a programigazgató.

Az első három helyezett: 1. Veres Tilda Panna, 2. Bogdán Norbert Lano, 3. Halász Máté és a BLCKFSH PROJECT.

Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip-forgatást nyert, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthetnek el. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaművekből a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze, amit a Kertész Imre Intézet digitális terjesztésben jelentet majd meg – áll a Kertész Imre Intézet közleményében.