2021. március 6., szombat

A díj ösztönző ereje

A Szent Száva-díj egyik kitüntetettje Grubanov Martinek Emília szabadkai tanítónő

Branko Ružić oktatási miniszter tegnap adta át a Szent Száva-díjat, amelyet 2020-ban az oktatás és nevelés terén elért kiemelkedő eredményekért 29 személynek, illetve intézménynek ítéltek oda. A kitüntetettek között van Grubanov Martinek Emília is, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanítója.
– A díjazottak a bizonyítékai annak, hogy Szent Száva szelleme mindannyiunkban él. A könyv iránti szeretetet és hitet éppen ő tanította nekünk. A modern felvilágosodás egyik legfontosabb üzenete, az oktatás és nevelés kulcsfontosságú tényezője a társadalmi fejlődésnek – emelte ki Branko Ružić oktatási miniszter a díjátadón.

Grubanov Martinek Emília a Szent Száva-díjjal
Grubanov Martinek Emília a Szent Száva-díjjal

A Szent Száva-díjat, mint minden évben, az idén is számos pedagógus, tanító, iskolaigazgató, dékán, egyetemi hallgató vehette át. Az oktatási miniszter megköszönte a díjazottaknak az odaadó, áldozatos munkát, amivel megemelték az oktatás színvonalát.
Grubanov Martinek Emília a kormány épületében megtartott díjátadón lapunknak kiemelte, nagy elismerés ez a számára, ám annak az intézménynek is, ahol ő tanít. Rámutatott, a díj mindannyiukat, az iskola egész kollektíváját ösztönözni fogja a további munkára.
– Nem számítottam rá. Harminckét év munka után óriási megtiszteltetés ez a díj. A mai nehéz körülmények között ez erőt ad a továbbiakhoz: igenis érdemes küzdeni, és hiszem azt, ez másoknak példaként szolgál – emelte ki a szabadkai tanítónő. Hozzáfűzte: – A gyerekekkel továbbra is foglalkozni kell a lehető legjobban, és a tanítást továbbra is hivatásként kell űzni, nem pedig munkaként – fogalmazta meg jövőbeli terveit.
A díjat a tanítók számára egyáltalán nem könnyű 2020-as évben a gyermekek kreativitásának fejlesztésében, különösen a képzőművészetben elért eredményeire kapta.
– Derült égből villámcsapásként ért bennünket az, amikor egyik napról a másikra át kellett térnünk az online oktatásra. Beismerem, nekem is, mint sokunknak, e téren nagyon kevés tapasztalata és ismerete volt arról, amit a távoktatás megkövetelt tőlünk. Az első két-három hétben valóban nagyon nehezen találta meg, találta fel magát az ember. Idővel belerázódtunk, igyekeztünk adni magunkat, egymást segíteni – mutatott rá a kezdeti nehézségekre, majd folytatta: – Végtelenül örülök annak, hogy most az alsósok az iskolapadban lehetnek, és ott folytathatják azt a munkát, amit szeptember elsejétől megkezdünk, függetlenül attól, hogy harminc perces, rövidített órákkal dolgozunk. Ugyan szűk keretek között kell a megszabott ismerethalmazt átadni a gyerekeknek, és nagyon oda kell figyelni, hogy a lényegre összpontosítson a pedagógus, hogy valóban csak azt adja át, amire a későbbiekben tovább építhet, vagy amire a tanárok tovább építhetnek, hogy ne legyen hiányos a gyerek tudása, de ha csak online tudtuk volna folytatni az oktatást, azt nagyon megsínylették volna a gyerekek – hangsúlyozta Grubanov Martinek Emília, aki, mint mondta, derűlátón tekint a jövőbe. Arra számít, hogy ezúttal is, mint máskor, eső után kisüt majd a nap.

Branko Ružić elmondta, díjazták az inkluzív oktatás, az erőszak elleni küzdelem, illetve a színvonalas távoktatás terén emelkedtek ki, hiszen támogatást nyújtottak a tehetséges hallgatóknak, de azoknak is, akik kiemelt csoportokba tartoznak, vagy azokat, akik kórházban és otthoni körülmények között tanulnak.
Kiemelte, az ország jövője az oktatásban rejlik, abban, hogy az állam számára is prioritást jelentsen, és egy színvonalas rendszer felállításával lehetőséget nyújtson mindenki számára, hogy egész életen át tanulhasson.

Vasilije Pantelić, a belgrádi Negyedik Gimnázium természeti-matematikai szakának végzős diákja köszönte meg az elismerést
Vasilije Pantelić, a belgrádi Negyedik Gimnázium természeti-matematikai szakának végzős diákja köszönte meg az elismerést

A díjazottak nevében Vasilije Pantelić, a belgrádi Negyedik Gimnázium természeti-matematikai szakának végzős diákja köszönte meg a minisztérium által kiosztott elismerést, mondva, hogy ez a díj a legmagasabb szintű, amit az oktatás terén meg lehet kapni.
– Örülök annak, hogy munkánk eddigi eredményeit felismerték. A díj arra ösztönöz majd minket, hogy még jobbak legyünk. A sikeren ugyanakkor osztoznunk kell a tanárainkkal, mentorainkkal, az intézménnyel, ahol tanultunk, hiszen ők segítettek minket az eredményeink eléréséhez – zárta szavait Pantelić.