2024. április 20., szombat

Nagy-Britanniában hétfőn kezdődik az AstraZeneca vakcinájával való oltás

Johnson: Több tízmillió oltás beadására van remény a következő hónapokban

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint megvan a remény arra, hogy a következő hónapokban több tízmillió adagot sikerül beadni a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákból Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány december 8-án kezdődött a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyaggal. A gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a minap az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű vakcinájának forgalmazását is engedélyezte. Ennek az oltóanyagnak a nagy-britanniai bevetése holnap kezdődik. London a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 50 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból százmillió adagot kötött le.

Johnson a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában utalást tett arra is, hogy addig még további szigorítások válhatnak szükségessé a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, mivel az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett jár a fertőzések napi száma a korábbi hetek 20–25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új, napi esetszáma után. Szakértők szerint a terjedés gyorsulásában elsődleges szerepe van a Nagy-Britanniában december közepén azonosított – azóta több más országban is izolált – új koronavírus-variánsnak, amely a vizsgálatok alapján a korábbi változatoknál 50–70 százalékkal fertőzőképesebb lehet.

Matt Hancock egészségügyi miniszter mindazonáltal bejelentette, hogy elérte az egymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma, és vasárnapi sajtóértesülések szerint hamarosan lehetségessé válik heti kétmillió oltás beadása.

Johnson a BBC-interjúban közölte: nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban Nagy-Britanniában több tízmillió oltást lehet beadni.

Megismételte azt a korábban is hangoztatott véleményét, hogy a tömeges oltási kampány hozza majd el a fordulópontot a koronavírus-járvány kezelésében.