2024. április 18., csütörtök

Hiteltörlesztési könnyítésekről döntött a jegybank

Az adósság átütemezését kérhetik azok, akiknek a járvány miatt átmeneti fizetési nehézségeik keletkeztek

A világjárvány okozta bonyolult gazdasági körülményeknek megfelelő hitelkockázat-kezelés végett újabb ideiglenes intézkedéseket foganatosított a Szerb Nemzeti Bank (SZNB). Végrehajtó bizottságának rendkívüli ülésén a testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy van lehetőség törlesztési könnyítéseket jóváhagyni az átmeneti fizetési nehézségekkel szembesülő ügyfelek számára – közölte a bankkormányzó kabinetje. Ennek alapján a jegybank kötelezte az országban működő pénzintézeteket, hogy szükség szerint könnyítéseket engedélyezzenek az adósoknak.

A központi bank megítélése szerint efféle segítségre különösen a munkanélkülieknek lesz szükségük, továbbá azoknak az adósoknak, akiknek a legutóbbi háromhavi bevétele a köztársasági átlagkereset alatt maradt, valamint azoknak, akiknek havi 120 000 dinárig terjed ugyan a havi bevétele, de március 15-e után 10 százalékkal vagy ennél nagyobb mértékben csökkent a jövedelme, miközben a keresetük több mint 40 százalékát kölcsöntörlesztésre kell fordítaniuk. A mezőgazdasági termelők, vállalkozók, gazdasági társaságok közül mindenekelőtt azoknak kell felkínálni könnyítést, akiknek/amelyeknek az idén a tavalyihoz képest legkevesebb 15 százalékkal csökkent a bevételük, illetve a forgalmuk, valamint azoknak, akik a járvány miatt legkevesebb 30 napig folyamatosan szüneteltetni voltak kénytelenek tevékenységüket.

Az SZNB vezetőségének határozatai a hitelek átütemezésére és refinanszírozására vonatkoznak, 6 havi türelmi időszak jóváhagyását és a futamidő meghosszabbítását teszik lehetővé úgy, hogy a havi ráta ne legyen nagyobb az eredetileg meghatározott összegnél. Az ügyfél maga dönt arról, hogy mikor fizeti ki a türelmi időszakban elszámolt kamatot. Az ügyfelek úgyszintén kérhetik bankjuktól a hitelkártya vagy a rendelkezésre álló megengedett negatív számlaegyenleg engedélyezett túllépése alapján létrejövő adósság átütemezését is.

A bankok és a pénzügyi lízing folyósítói legkésőbb december 22-éig kötelesek az interneten és kirendeltségeikben tájékoztatót jelentetni meg a könnyítési lehetőségekről, az érdekelt ügyfelek pedig személyesen, postán vagy elektronikus úton jövő év április 30-áig kérhetik a törlesztési könnyítéseket. A körülményekre való tekintettel ajánlatosabb elektronikus úton kommunikálni a bankkal, amely a kérelem átvételétől számított 30 napon belül köteles dönteni és az ügyfelet tájékoztatni a kimenetelről.

Az SZNB Végrehajtó Bizottságának határozatai tegnaptól, december 15-étől érvényesek, tehát az ügyfelek máris kérelmezhetik a hiteltörlesztési könnyítések jóváhagyását – áll a bankkormányzó kabinetjéből kiadott közleményben.