2024. április 26., péntek

Közzétették a minimálbérre jogosultak listáját

Az utazási irodák szövetségei szerint az effajta állami támogatás nem segíti az ágazat fennmaradását

Az adóhivatal megjelentette azoknak a cégeknek a listáját, amelyek igényelhetik a veszélyeztetett gazdasági ágazatoknak ígért, államilag támogatott minimálbért. Mint ismeretes, a múlt hét végén Aleksandar Vučić bejelentette, hogy a következő tíz napban 72,5 ezer munkavállalónak utalnak át még egy minimálbért. A szerb kormány döntése alapján ez az idegenforgalomban, az autókölcsönző, a vendéglátó- és a szállodaiparban dolgozókra vonatkozik, illetve mindazon gazdasági ágazatok alkalmazottjaira, melyeket a világjárvány különösen sújtott. Erre a célra 1,98 milliárd dinárt különítettek el az államkaszából.

Az adóhivatal jelentése szerint a támogatásra azok a bejelentett munkások jogosultak, akiknek meghatározott vagy határozatlan időre szól a szerződésük. A cégek listáját a Pénzügyminisztérium hivatalos weboldalán tették közzé.

UTAS: SOKAKRÓL MEGFELEDKEZETT AZ ÁLLAMI VEZETÉS

Megengedhetetlen az a megkülönböztetés, amit az állam a vállalkozóként működő utazási irodák, a szállítók és az idegenvezetők iránt tanúsított a minimálbérre jogosultak listájának közlésekor – áll a Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Egyesületének (UTAS) közleményében, amelyben kiemelik, hogy a felsorolt gazdasági személyek szerves részét képezik az idegenforgalmi ágazatnak, és rendszeresen fizetik az adókat és járulékokat.

Az egyesület képviselői az államelnök bejelentésére hivatkozva követelik, hogy a pénzügyminisztérium módosítsa a közzétett listát, biztosítva ezáltal a jogosultság esélyegyenlőségét. Annak ellenére is ragaszkodnak ehhez, hogy álláspontjuk szerint az államilag támogatott minimálbérrel csak halogatni lehet a tömeges elbocsátásokat, mert érdemben nem segíti az idegenforgalmi ágazat megmaradását – áll az UTAS közleményében.

Ugyanebben a közleményben hangot emelnek az ellen is, hogy az állami szervek kerülik azon munkacsoportok létrehozását, amelyekben a turizmussal foglalkozók is részt vehetnének annak érdekében, hogy hosszú távú és hatékony megoldás szülessen a szerbiai idegenforgalom megmentésére.

YUTA: SZINTE SENKI SEM FOGJA IGÉNYELNI AZ ÁLLAMI SEGÍTSÉGET

A kilátástalan helyzetük ellenére szinte egy utazási iroda sem fogja átadni a kérelmét az államilag támogatott minimálbér átutalására – állítja Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA ) elnöke. Az igényléssel ugyanis kötelezik magukat az ügynökségek a munkahelyek megtartására, s ez tovább növeli a költségeiket – magyarázta az elnök.

Kiemelte, hogy az állami vezetés továbbra sem veszi figyelembe az utazási irodák szövetségeinek ajánlásait. A Fejlesztési Alapnál átadott sürgős kérelmek közül is csak 5-6 került elbírálásra az elmúlt napokban, a megmaradást szavatoló kölcsönöket viszont 300 ügynökség igényelte – ismertette a feldolgozási ütemet Seničić, aki szerint ebben a tempóban egyes irodák csak évek múlva juthatnának segítséghez.

A szövetség elnöke újra hangsúlyozta, hogy az utazási irodáknak azonnali, érdembeni támogatásra van szükségük. A nemrég még minden gond nélkül működő 415 ügynökség közül 120 már most hivatalosan szünetelteti a munkát, csődöt pedig eddig hét iroda jelentett be. Ez a szám rohamosan növekedhet január elejétől, és félő, hogy a nem megfelelő válságkezelés miatt a krízishelyzet végére alig 70 turisztikai ügynökség marad országszerte – adott hangot aggodalmának Seničić.

Hangsúlyozta, hogy ez azt jelentené, hogy az ügynökségek által biztosított 4000 munkahely helyett alig 1000 maradna meg. Nem elhanyagolható az sem, hogy ilyen módon veszélybe kerül az a 65-70 millió euró értékű csereutalványnak a megvalósítása is, amelyet a járványhelyzet miatt meghiúsult utazások fejében adtak ki a most már bezárás előtt álló utazási irodák – tette hozzá az elnök.

A YUTA folytatja a harcot az utazások biztosítására vonatkozó szabályozás módosításáért is, hisz az idén jelentős számú utazási iroda már szeptember végén működési engedély nélkül maradt. Az ehhez szükséges biztosítási kötvények kiadására ugyanis teljesíthetetlen feltételeket szabtak a biztosítótársaságok és a bankok. Bebizonyosodott az is, hogy az állam által meghatározott, utasszámhoz kötött rendszer működésképtelen, így a jövőben a forgalomalapú biztosítási lehetőség bevezetését szorgalmazza a szövetség – mondta Seničić. Hozzátette: továbbra is követelik a kölcsönök gyors odaítélését, valamint az adók és járulékok kifizetésének halasztását.