2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Új pályázatokat hirdetett meg a Prosperitati

Mostanra a gazdaságfejlesztési programban sikerült elérni a 100 milliárd forintos nagyságrendet
Pásztor István, a VMSZ elnöke, Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István, a VMSZ elnöke, Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója (Gergely Árpád felvétele)

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadkán újabb, a Prosperitati Alapítvány közreműködésével megvalósuló pályázatokat hirdetett meg az öt évvel ezelőtt útjára indított gazdaságfejlesztési program keretében. A közepes és nagyléptékű , mezőgazdasági feldolgozó- és szolgáltatási-ipari fejlesztésekhez fűződő pályázatokat 2021. március 1-től március 31-ig lehet majd átadni. A pályázható fejlesztési érték 100 ezer és 9 millió euró közötti összértékig terjedhet. 

A vendégeket köszöntő Juhász Bálint ügyvezető szavai szerint a korábban meghirdetett pályázatok elbírálása eredményének közzététele, valamint az újabb pályázatok meghirdetése a bizonyítéka annak, hogy a járványhelyzet ellenére sem állt meg az élet és a gazdaságfejlesztésnek jövője van.

Rendkívüli év vége közeledik, jegyezte meg Magyar Levente, ám a szerbiai magyarság megerősítésének céljával megkezdett munka nem szünetelt, semmilyen szempontból nem érhető tetten késedelem, még annak ellenére sem, hogy a gazdaság és az állami költségvetések is kárát látták és látják a járványnak.

Mostanra a Vajdaságban megvalósított fejlesztések összértékének tekintetében sikerült elérni a 100 milliárd forintos, illetve a 300 millió eurós nagyságrendet, emelte ki Magyar Levente, megjegyezvén, hogy ez stratégiai szempontból is értékként kifejezhető tény. Sorsfordító akcióra elegendő összegről van szó, a vajdasági magyarság, a trianoni békediktátum százéves évfordulójának az évében a korábbiakhoz képest megerősödött közösség. Az idei év sikeres pályázatainak az összértéke 16 milliárd forint, mutatott rá Magyar Levente.

A sajtótájékoztató folytatásában felszólaló Pásztor István köszönetet mondott a magyar kormány egy évtizedes támogatásáért, megerősítő és építő jellegű partnerségéért, illetve barátságáért. Az erőt és bizakodást adó barátság akkor érkezett, amikor arra a legnagyobb szükség volt, emelte ki Pásztor István, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz év tevékenységével Orbán Viktor miniszterelnök kivívta a vajdasági magyar közösség barátságát, támogatását és ragaszkodását.

A továbbiakban kiderült, hogy a gazdaságfejlesztési program és azon belül a kezdő vállalkozók támogatásának keretében 667-re növekedett az új vállalkozások száma. Ezt a számot három egymást követő évben, három pályázati kiírást követően sikerült elérni, azzal, hogy idén majdnem annyian pályáztak sikeresen, mint az előző két pályázati ciklusban összesen. A házvásárlási pályázatok eredményeként az eddigiekben 1 110 házat sikerült megvásárolni.

Pásztor István szavai szerint a következő évre vonatkozóan már konkrétak a tervek, azt szeretnék, ha a kezdő vállalkozók támogatásának, ház- és termőföldvásárlás, valamint mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzése, továbbá öntözőrendszerek kialakítása és tenyészállatok vásárlásának a területén írhatnának ki pályázatokat.